Lars_og_Arne__2_
DF-formand Kristian Thulesen Dahl i corona-korrekt hilsen med Henrik W. Petersen, formand for fagforbundet Blik & Rør. Foto: A4 Medier

Thulesen efter første forhandlinger om tidlig pension: - Regeringen skuffer mange danskere

24. aug 2020, 08:01
DF-formand forudser lang og svær vej frem mod endelig aftale om tidlig pension. Der skal ses på både beløb og antallet af danskere, der får ret til tidlig pension, slår Kristian Thulesen Dahl fast. - Vi lytter, siger beskæftigelsesministeren

Antallet af danskere, der får gavn af regeringens nye ret til tidlig pension er for lavt, og det samme er det beløb, som de tidlige pensionister skal klare sig for. 

Sådan lød hovedbudskabet fra Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl efter de første indledende møder om ret til tidlig pension. 

Samtlige af Folketingets partier var indkaldt til afgive deres ønsker og blive klogere på udspillet. 

Efter mødet slog Kristian Thulesen Dahl fast, at vejen frem mod en endelig aftale om tidlig pension til Arne, Pia og andre danskere med lange arbejdsliv bliver "super svær". 

- Regeringen er jo kommet med et udspil, som skuffer rigtigt mange danskere, og derfor kigger vi også ind i nogle svære og formodentligt langstrakte forhandlinger, siger Kristian Thulesen Dahl til A4 Arbejdsliv. 

- I halvandet år har Socialdemokratiet bygget forventninger op til, hvem man kan hjælpe med en ancenittets-baseret pensionsmodel. Forventninger, som skyder langt over det, som man rent faktisk kan levere nu, tilføjer Kristian Thulsen Dahl. 

DF-formanden understreger trods kritikken, at partiet "kaster sig helt seriøst" ind i forhandlingsforløbet mod en aftale om ret til tidlig pension.

- Vi vil prøve alt, hvad vi kan for at finde en god model. Men der er lang vej derhen, for der er et stort spænd mellem folks forventninger og den model, som regeringen har fremlagt, siger Kristian Thulesen Dahl. 

- Der er en skævhed i det

Ifølge Kristian Thulesen Dahl er den ydelse på 13.500 kroner om måneden, som regeringen lægger op til, at danskere med ret til tidlig pension skal modtage, alt for lav.

Selv mener DF-formanden, at beløbet skal op i nærheden af de 19.000 kroner, som nedslidte borgere, der får tilkendt seniorpension, har ret til. 

- Der er en skævhed i, at vi kan ende med at have to sammenlignelige personer, der begge føler sig så nedslidte, at de ikke kan arbejde længere, men som får to vidt forskellige økonomiske ydelser, fordi de er på to forskellige ordninger, siger Kristian Thulesen Dahl. 

- Det vel og mærke selv om de er lige gamle og har lige langt til folkepensionsalderen. Den diskussion bliver vi nødt til at tage, siger DF-formanden.

Ifølge Kristian Thulesen Dahl er det også afgørende for Dansk Folkeparti, at flere danskere får ret tidlig pension, end regeringen har lagt op til i deres udspil. 

- Vi skal også have øje for de grupper, der måske kan få gavn af ordningen i starten, men som risikerer at blive skubbet ud. For eksempel er der jo en stor del af sygeplejerskerne, der vil have ret til tidlig pension, som modellen ser ud i dag.

- Men yngre generationer af sygeplejersker vil få nej til tidlig pension, fordi deres uddannelse er skruet sammen på en måde, hvor de vil have tilbragt flere år på skolebænken, og det tæller ikke med, når regeringen opgør antallet af år på arbejdsmarkedet.

- Så det er jo en gruppe, der med rette kan føle sig skuffet, siger Kristian Thulesen Dahl. 

Også tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen slog et smut forbi demonstrationen foran Beskæftigelsesministeriet i dag.

Også tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen fik tid til en snak om nedslidning med de fagforbund, der var mødt op foran Beskæftigelsesministeriet i dag i forbindelse med indledende møder om ret til tidlig pension.

Minister: Vi lytter til alle 

Ifølge Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard forholder regeringen sig "fordomsfrit og lyttende" til de krav, som Dansk Folkeparti og andre partier bragte med til dagens sættemøde. 

Ministeren ville dog ikke umiddelbart vende tommelfingeren op til Kristian Thulesen Dahls krav om, at danskere med ret til tidlig pension skal have tilsvarende ydelse, som borgere på seniorpension.

- Der er en forskel i ydelsen, og det er der, fordi vi mener, at der er en forskel på, om man stopper på arbejdsmarkedet, fordi man er for syg til at arbejde, som er tilfældet for folk på seniorpension og førtidspension. 

- Eller om man efter et langt arbejdsliv er blevet slidt, men stadig har mulighed for at trække sig tilbage inden man bliver så nedslidt, at man ikke kan mere, siger Peter Hummelgaard (S). 

Men afviser I at sætte ydelsen op? 

- Fra regeringens side har vi været meget klare om, at vi vil lave en model, der baserer sig på retfærdighed i forhold til, hvor længe man rent faktisk har været på arbejdsmarkedet, og gerne målrettet de grupper på arbejdsmarkedet, der har tendens til at blive nedslidte, siger Peter Hummelgaard.

- Men hvis andre partier lægger vægt på andre ting, så lytter vi til det. Men vi synes jo i sagens natur, at vores udspil indeholder mange af de balancer, som vi synes er vigtigt, tilføjer ministeren.