I sin tid som statsminister var Helle Thorning-Schmidt ikke bleg for at lange ud efter såkaldte skattely-lande. (Arkivfoto) Foto: Denis Balibouse/Reuters/Ritzau Scanpix

Thorning tordnede mod skattely: -Det er uacceptabelt

6. feb, 21:10
I sin tid i statsministerstolen tordnede Helle Thorning-Schmidt (S) mod brugen af skattely. Men nu sidder hun selv i bestyrelsen i selskaber, der benytter sig af fidusen, selvom hun netop er blevet udpeget som FN's nye skattelybekæmper.

Som statsminister slog Helle Thorning-Scmidt (S) ved flere lejligheder fast, at der skulle slås hårdt ned på virksomheder, der benyttede sig af skattely. Men i de seneste dage har Ekstra Bladet løftet sløret for, at Danmarks tidligere statsminister har nære relationer til OW-Bunkers tidligere formand, Denis Viet-Jacobsen, skriver eb.dk

Helle Thorning-Schmidt har endda købt en ejerandel i selskab, der benytter sig af skattely. Trods gentagne henvendelser har Ekstra Bladet ikke haft held til at få hende i tale. Men den tidligere toppolitiker var ikke bange for at åbne munden, da hun i 2013 deltog i et møde i Det Europæiske Råd. 

Som dansk statsminister slog hun nemlig fast, at "det er uacceptabelt, at skattely hjælper virksomheder og personer med at undgå at betale skat". Dengang var et såkaldt rentedirektiv på den europæiske dagsorden. Det havde til formål at nedbryde bankhemmeligheder i Europas skattely ved at sørge for automatisk udveksling af bankoplysninger på tværs af landenes grænser. 

På daværende tidspunkt var Helle Thorning-Schmidt klar til at sortliste skattely-lande, hvis de ikke var med på idéen. 

- Sortlistning er noget, som Danmark og jeg er meget positiv overfor, men det skal selvfølgelig være i en europæisk ramme. Det er et godt eksempel på et område, hvor det ikke nytter noget, at landene gør det hver for sig selv, sagde hun ifølge eb.dk ved den lejlighed.

Hun vendte dog tomhændet tilbage til Danmark, da der ikke var opbakning til sortlistning eller skærpede rentedirektiver på ministermødet i 2013.