Thorning: Tænk på 2011 ikke 2020

1. maj 2011, 16:26
Talerne i Fælledparken var til de arbejdende danskere.

"Demokrati, Frihed og Tryghed" stod der på det store banner bag ved talerstolen på scenen i Fælledparken i København.

Hvor parolen historisk har været "Frihed, lighed og broderskab," forsøger venstrefløjspartierne år på år at gøre 1. maj til en frisk og dagsaktuel politisk begivenhed.

Netop tryghed var et centralt tema i dagens taler. Også i Socialdemokraternes formand Helle Thorning Schmidts tale i Fælledparken.

Helle Thorning langede ud efter regeringens vækstpolitik, og også Dansk Folkeparti fik et hak i tuden:

"Regeringen skulle tage også at tænke på 2011 i stedet for kun 2020. Det  er ingen trøst til de tusindvis, som er bange for at miste velfærden, at Dansk Folkeparti vil have dem til at vise deres pas ved grænsen."

Talen var en hyldest til den almindelige lønmodtager og jævne folkepensionist.

Partiformanden blev mødt af hyldestråb hos de mange tilhængere foran scenen. Råbet "Helle, Helle, Helle!" lød igen og igen i løbet af talen.

Mens en sky gled for solen denne kølige forårsdag, præsenterede Helle Thorning politiske løsninger, som mest af alt mindede om et valgprogram:

"Regeringen har valgt en nulvækstpolitik. Men Danmark har brug for handling og vækst netop nu, hvis vi skal sikre vores fremtid."

Regeringens nulvækstpolitik for den offentlige sektor fik også hårde ord med på vejen fra LO-næstformand Lizette Risgaard, som talte lige før Helle Thorning.

"Man kan ikke spare og fyre sig til velfærd. Vi tror ikke på, at vi får mere velfærd, hvis der fyres flere pædagoger og sosu’ere. Vi tror ikke på, at discountaktivering eller en halvering af dagpengeperioden får folk i arbejde – det er netop jobbene, der mangler," råbte hun i mikrofonen.

Netop tryghed var også et vigtigt tema for en nystartet ungdomsgren af fagbevægelsen - De såkaldte Fremtids Fighters.

De var taget i Fælledparken for at dele løbesedler ud. Deres håb er at råbe den 'gamle' del af fagbevægelsen op.

"Vi skal have mere fokus på, at der er flere og flere almindelige lønmodtagere, som føler sig utrygge i ansættelsen, fordi de oplever, at deres job bliver erstattet af lavtlønsjob," sagde Victoria Risbjerg, talsmand for Fremtids Fighters til Avisen.dk.

Senest har ungdomsnetværket, som består af en blandet flok unge fra fagforeningerne HK, 3F, FOA og Prosa, vist deres støtte til de lockoutede ansatte i CSC-koncernen, som ligger i konflikt med fagforeningen.

"Vi vil bekæmpe den utryghed, som kommer når virksomheder undergraver de ansattes løn og arbejdsvilkår. Derfor er jeg glad for, at det er det som mange af talerne har handlet om i dag," sagde talsmanden.