razzia
Arkivfoto fra en tidligere razzia. Foto: Kim Haugaard/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix

Arbejdsgiver idømt kæmpebøde for én dags ulovligt arbejde

5. okt 2020, 21:00
Vestegnens Politi har udstedt bøde til en arbejdsgiver, der havde to mænd til at lave ulovligt murerarbejde i Skovlunde i starten af september - og straffen er efter de nye takster.

Det bliver rasende dyrt for den arbejdsgiver, der 3. september blev sigtet for at bruge ulovlig arbejdskraft i sit firma.

På en byggeplads i Skovlunde blev to mænd fra Sydøsteuropa antruffet af en aktionsgruppe mod social dumping bestående af Arbejdstilsynet, SKAT og betjente fra Københavns Vestegns Politis udlændingeafdeling.

De to mænd havde hverken dansk opholds- eller arbejdstilladelse og blev derfor udvist med en bøde på hver 3.000 kroner i bagagen. 

LÆS OGSÅ: Politiet i aktion på byggepladser: Tre mænd udvist for ulovligt arbejde

Vestegnens Politi har efterforsket sagen færdig. Som konsekvens af de skærpede bødestraffe, som tråde i kraft 1. juli, må arbjedsgiveren hoste op med hele 100.000 kroner.

Én dags ulovligt arbejde

Beløbets størrelse skyldes de nye regler for udregning af bødestraffen for brug af illegal arbejdskraft. Det vedtog et bredt flertal i Folketinget i sommer.

- Vi kan kun dokumentere, at de to mænd har arbejdet ulovligt én dag på byggepladsen i Skovlunde, nemlig den dag, vi kom forbi, forklarer Tue Lauenblad, politikommissær i Vestegnens Politis udlændingeafdeling.

LÆS OGSÅ: Forsker: Fordobling af bødestraffe for ulovligt arbejde vil gøre ondt på bagmænd

Alligevel straffes arbejdsgiveren med 50.000 kr. i bøde per ansættelse i en måned. Om de to mænd så har arbejdet ulovligt for i én dag eller flere uger gør ingen forskel, da man tæller for hver påbegyndt måned, det illegale arbejde har fundet sted.

Havde arbejdsgiveren haft mændene til at arbejde for ham i en periode, der strakte sig over to måneder, havde det været dobbelt op.

Derudover har flere særligt skærpende omstændigheder bidraget til bødestørrelsen.

Bevidst lovbrud skærper bøden

For det første blev den ulovlige arbejdskraft brugt som led i udøvelse af erhvervsvirksomhed.

- Hvis nu fru Hansen derhjemme gerne vil i byen fredag aften og derfor har fået en tredjelandsstatsborger uden arbejdstilladelse til at passe sine børn, så er det ikke erhvervsvirksomhed. Så snart, du har et CVR-nummer og ansætter folk til at udføre arbejde i et firma, så er det, forklarer politikommissær Tue Lauenblad og tilføjer:

- På gerningsstedet er et skilt, hvor der står 'her bygger arbejdsgiverens firma', og de to sigtede sydøsteuropæere opgiver navn og telefonnummer på arbejdsgiveren, da vi spørger, hvem deres chef er. Dermed er vi ikke i tvivl om, at der tale om erhvervsvirksomhed.

For det andet er forholdet begået forsætligt. Det er politiets opfattelse, at arbejdsgiveren var bevidst om, det ville være ulovligt arbejde, da han ansatte de to mænd.

Bødeforlægget er fremsendt til arbejdsgiveren. Det vides endnu ikke, om han vil acceptere bøden eller gå rettens vej.