Tesfaye: Jeg burde kraftedeme selv stille op

24. okt 2013, 14:30
For få arbejdere tør prøve kræfter med politik inklusive mig selv, siger murersvend og tidligere næstformand i SF.

Håndværkere, SOSU'er og lastbilchauffører er en mangelvare i de kommunale byråd - og en ny undersøgelse viser tilmed, at de højtuddannede sidder tungest på de magtfulde taburetter.

Det er et kæmpe problem, mener murersvend og debattør Matthias Tesfaye, som indtil for nylig var næstformand i SF.

Men han er selv en del af problemet, erkender han. Som så mange andre håndværkere med stærke holdninger har han nemlig aldrig selv stillet op til byrådet eller Folketinget.

"Jeg tænker nogen gange, at det burde jeg kraftedeme gøre. Den her diskussion popper jo op med jævne mellemrum, og så må jeg jo konstatere, at jeg heller ikke gør det selv," siger han.

Blind vinkel i byrådet

Den skæve fordeling af magt og pladser i lokalpolitik skaber en blind vinkel i lokalpolitik, mener Tesfaye.

"Der ville være flere parkeringspladser i København, hvis politikerne var vant til at køre håndværkerservice på brokvarterne," siger han.

"Og jeg tror ikke, at Aabenraa kommune for 14 dage siden havde besluttet at indrette et udekøkken og toiletter til østeuropæiske chauffører, hvis der sad flere godschauffører i byrådet."

Til forskel fra flere eksperter mener Matthias Tesfaye ikke, at det er sagsmængden og den stigende kompleksitet i lokalpolitik, der holder faglærte og kortuddannede fra at søge indflydelse.

"Den væsentligste årsag er, at fødekæden ind i kommunalpolitik er blevet meget snæver. Både den røde og den blå blok er blevet dårligere til at hverve kandidtater uden for de snævre politiske cirkler," siger han.

Nøjes med stegt flæsk og persillesovs

Som faglig sekretær i fagforbundet 3F har han gennem mange år opfordret faglærte og ufaglærte til at blande sig mere i politik.

"Så bliver alle dem, der ellers har deltaget livligt i debatten, pludselig lidt tavse og sidder og kigger op i loftet eller på sidemanden," siger Mattias Tesfaye.

På den ene side har mange faglærte og ufaglærte svært ved at identificere sig med de skarptskårne rollemodeller, som trænede folketingspolitikere på tv udgør.

Og på den anden side harmonerer job i det private dårligt med en tidskrævende post i lokalpolitik, argumenterer Tesfaye.

"Dem jeg kender, som er medlemmer af et parti, de kommer jo også kun sjældent til møderne. De dukker måske lige op til den årlige generalforsamling, hvor der er stegt flæsk med persillesovs. Og jeg forstår dem godt, men det er sgu en skam," siger han.

"En højtuddannets synspunkter er præcis lige så valide som en murersvends, men det bedste kompromis opnår man, når personer med forskelligt erfaringsgrundlag kan diskutere tingene," slutter Matthias Tesfaye.