Terrortiltalte testede sprængstof

11. aug 2008
Store politistyrker lagde en jernring om retsbygningen i Glostrup, da Danmarks tredje store terrorretssag, Glasvejsagen, blev indledt mandag. Blandt politiets beviser er blandt andet videooptagelser af prøvesprængninger og fund af bombemanualer.

Nævninge, dommere og tilhørere i den store retssal holder vejret, mens billederne flimrer på storskærmen på den ene væg.

Videooptagelsen er rystet, grynet og dyster, men handlingen er tydelig: Beslutsomme hænder blander hvidt pulver og væske til en klæbrig dej. Næste klip viser en mørk opgang, hvor en ung mand antænder en lille cylinder i en vindueskarm, og et kraftigt brag flænser ud gennem højttalerne fulgt af et lysglimt.

Mens ekkoet runger ud, høres lyden af to unge mænds imponerede fnisen på videooptagelsen.

»Av mine ører, mand,« lyder det overrasket på gebrokkent dansk fra den ene.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

De har skabt sprængstof. Livsfarligt sprængstof.

Otte anholdt

Mandag sad samme to mænd på anklagebænken i retten i Glostrup, tiltalt for at planlægge terror i Danmark i det, der i offentligheden er kendt som 'Glasvej-sagen', eftersom en af de to tiltalte har adresse på Glasvej i Københavns nordvestkvarter.

Videooptagelsen blev fundet på en af de tiltaltes egne mobiltelefoner og er et af politiets kraftigste beviser mod de to unge mænd, 22-årige HK og 21-årige AT. Sprængstoffet havde de selv blandet med det formål at udføre et terrorangreb på dansk jord, mener politiet.

Eksplosionen i opgangen på Glasvej skulle være generalprøven. På en videooptagelse filmet samme aften i august 2007 fremviser en af de tiltalte den iturevne cylinder fra det vellykkede forsøg og siger: »Dette er sprængstof. Vi ses om en uge,« mens han på en anden optagelse synger om sin egen forestående martyrdød.

Få dage efter – tidligt om morgenen den fjerde september – slog Politiets Efterretningstjeneste (PET) til og arresterede de to sammen med seks af deres bekendte, der dog senere blev løsladt.

Nægter sig skyldige

Selv nægter de to sig skyldige og hævder, at sprængstoffet blot skulle bruges til fyrværkeri. Statsadvokaten er af en anden overbevisning og præsenterede mandag en stor del af det omfattende bevismateriale i byretten. Her kom det blandt andet frem:

• At man hos både HK og AT fandt håndskrevne bombemanualer på urdu – det mest udbredte sprog i Pakistan. Hærens sprængstofeksperter har gennem blandt andet en prøvesprængning af en udtjent HT-bus bekræftet, at manualen er sandfærdig.

• At HK og AT i en række specialforretninger i københavnsområdet indkøbte store mængder af kemikalier, der kan bruges til at fremstille sprængstoffet TATP – også kaldet 'Satans mor' – samt batterier og trevoltspærer, der kan bruges som detonator.

• At HK 186 gange i løbet af sommeren 2007 har søgt på internettet efter information om kemikalier, der kan bruges til at fremstille TATP, samt informationer om fjernstyrede biler.

• At man hos HK fandt 299 tændstikker, hvor svovlet var skrabet af og opsamlet. Svovl bruges til at antænde sprængstoffet.

• At HK og AT afprøvede TATP i den opgang på Glasvej i København, hvor HK bor.

• At de tiltalte begge havde videoer på deres computere af henretning af gidsler, lovprisninger af terrorangrebene mod New York og London samt træning af terrorister.

• At HK i foråret 2007 rejste til Pakistan ifølge politiet for at besøge en af terrornetværket al-Qaedas træningslejr. Desuden besøgte han den såkaldte Røde Moske i storbyen Islamabad, der er hjemsted for ekstremistiske sunnimuslimer med tæt kontakt til al-Qaedas ledere. Ifølge politiet var det her, HK fik bombemanualen.

Alyttede tiltalte

Allerede i foråret 2007 begyndte politiet at overvåge de to, efter at man havde fået tip fra udlandet om, at HK havde været på træningslejr i Pakistan hos terrornetværket al-Qaeda, der ledes af Osama bin Laden. I de følgende måneder foretog man hemmelige ransagninger, telefonaflytninger og videoovervågninger hos de to tiltalte.

På nogle af aflytningerne, der blev afspillet i retssalen i går, hører man blandt andet de to tiltale snakke om at placere en »bombe oven på bilen,« der skulle kunne »bære ti-tyve kilo.« De taler på en anden optagelse om, at de har brug for noget »stærkere« med den begrundelse, at der kun ville være »tre-fire stykker, der dør.« Og på en tredje aflytning diskuterer de to, hvad der vil ske, »hvis de bliver fanget.«

'Sheikernes mand'

Da de to tiltalte for snart et år siden blev anholdt, fremhævede chefen for PET, Jacob Scharf, at de tiltalte havde kontakt til »ledende medlemmer af al-Qaeda.«

Det kom under mandagens retsmøde ikke frem, præcis hvem der skulle være tale om, men i en mailudveksling over internettet med en person med navnet Abu Ali omtales HK som »sheikernes mand,« der spås »stor succes i 'firmaet'.« Her er det anklagerens vurdering, at sheikerne er topfolk i al-Qaeda, og at 'firmaet' er selve terrornetværket.

At HK selv besøgte Pakistan i foråret 2007, er der ingen tvivl om. Billeder, fundet på hans computer, viser HK i soldateruniform med et gevær af typen AK47 i hånden og i selskab med bevæbnede langskæggede krigere.

Stort politiopbud

Fra på torsdag tager anklagerne fat på at afhøre vidner i sagen, der er Danmarks tredje og øjensynligt mest alvorlige terrorsag.

I de to øvrige sager – Glostrup-sagen og Vollsmose-sagen – er en eller flere af de tiltalte gået fri til stor ærgrelse for PET og anklagemyndigheden. Men i disse to sager fremstod bevismaterialet mod de tiltalte også mindre konkret og mindre alvorligt end de aflytninger og videooptagelser, anklagemyndigheden mandag fremlagde i Glasvej-sagen.

Selv kalder sagens anklager, vicestatsanklager Anders Riisager, beviserne mod de to »meget omfattende.« Og at myndighederne betragter de tiltalte som ekstremt farlige, var da også tydeligt op til retsmødet, der af sikkerhedshensyn var flyttet fra Frederiksberg til Glostrup.

Vejene omkring retsbygningen var barrikaderet af betonklodser og området plastret til af store og svært bevæbnede politistyrker, mens tilhørere måtte i gennem to kontrolposter med metaldetektorer for at komme ind i retslokalet.

Der ventes først at falde dom i sagen sidst i oktober.

faktaboks

To unge mænd er tiltalt i Glasvej-sagen, som er den tredje islamiske terrorsag i Danmark.

22-årige HK og 22-årige AT med henholdsvis pakistansk og afghansk baggrund er tiltalt for forsøg på terrorisme.

De har angiveligt forsøgt at fremstille en bombe ved hjælp af sprængstoffet TATP.

De nægter sig begge skyldige.

Ifølge kameraovervågning fra PET lavede de en prøvesprængning af en kuglepen fyldt med sprængstoffet i opgangen på Glasvej, hvor HK boede.

En tredje mand er desuden tiltalt for at have opfordret til bortførelser af danskere i udlandet for at få løsladt sine to fængslede kammerater.

Nyhedsavisen følger retssagen mod de to mænd. Dommen ventes den 23. oktober