Terrorsigtet opgav sit livs kærlighed

30. aug 2008
Terrortiltalt i Glasvejsagen var stresset i ugerne op til anholdelsen sidste år. Telefonsamtaler om ægteskab med en rumænsk pige afslører en splittet mand, som ifølge anklagerne ville sprænge hundredvis af uskyldige i luften.

Den terrortalte HK er stresset. Han har hovedpine og kan kun tænke på én ting. Én ting, som fylder alt inde i hovedet. Én ting, som han ikke afslører i timelange telefonsamtaler med den dansk-rumænske pige G.

»Der er måske 70 procent risiko for, at du bliver alene«, siger dansk-parkistanske HK til pigen, som han så gerne vil giftes med.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) var med på en lytters sidste sommer, hvor det unge par med ægteskabstanker åbnede for deres følelser og frustrationer over mobiltelefonen.

HK's telefon var blevet aflyttet siden slutningen af maj 2007, hvor den amerikanske efterretningstjeneste gav PET et tip om, at HK var i al-Qaeda-træningslejr i den nordlige del af Pakistan.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Da HK få dage senere kom hjem til Danmark, kom han også hjem til sin gennemrodede kuffert i lufthavnen og massiv PET-overvågning.

Samtaler som bevis

»Jeg bliver i tvivl, fordi ægteskabet ikke skal sætte en stopper for de ting, du gerne vil«, lyder G's skrattende telefonstemme over højtalerne i byretten i Glostrup torsdag.

Samtalen er en del af de to anklagere Lone Damgaard og Anders Riisagers bevisførelse, som i disse dage skal overbevise nævningene om, at de to 22-årige terrortiltalte HK og hans dansk-afghanske ven AT var hellige krigere.

Hellige krigere, som var tæt på at udføre et blodigt terrorangreb i Danmark, som kun blev afværget af politiets indgriben 4. september sidste år, hvor de blev anholdt.

PET-chef Jakob Scharf betegnede dengang de anholdte som »militante islamister med direkte forbindelse til al-Qaeda«.

Kryptiske samtaler

Terrorangrebet var ifølge anklagerne grunden til HK's stress, søvnløse nætter og problemer med sin kæreste G.

»Hvis du kun tænker på én ting, så skal du jo ikke blive gift«, presser G HK for at få en afklaring på deres forhold. Men samtalerne er kryptiske. Anklager Anders Riisager vil vide hvorfor:

»Hvad mener du med, at der er 70 procent chance for, at hun bliver alene? Hvad er det for en ting, som fylder dig op?« spørger han.

HK vil ikke snakke om det i retten og mener det er privat. Men Anders Riisager skruer bissen på: »Var det fordi, du skulle ud i et martyrangreb?«, provokerer han.

HK afslører, at det hele handlede om, at han var ved at rejse til Pakistan og hjælpe til i Den Røde Moske i Islamabad, hvor han tidligere har opholdt sig. Moskeen er kendt for at huse ekstremister med tæt kontakt til al-Qaeda-ledere.

Den forklaringen køber anklagerne imidlertid ikke. De har tidligere afspillet optagelser, hvor HK synger:

»Accepter min sidste hilsen, jeg er på vej til martyrangreb. Gud er stor«, og en episode, hvor HK siger at »tre-fire vil dø, måske flere hundrede«.

Firma af hellige krigere

Blandt bevismaterialet er også bombemanualer fundet hos de tiltalte. De brugte manualerne til at lave en bombe af det hjemmelavede sprængstof TATP (også kaldet 'Satans mor), som de afprøvede i opgangen til HK's lejlighed på Glasvej kort før anholdelsen.

Dette har begge bekræftet, men de siger, at det bare var for sjov. Ransagninger af lejligheden afslørede dog en større mængde kemikalier, nok til at fremstille en større bombe.

Med en række andre beviser lægger anklagerne op til, at de tiltalte ville erhverve sig en fjernstyret bil, som ville kunne transportere en bombe på op til tyve kilo. Politiet har fundet tegniger hos de to tiltalte, som illusterer trykbølger fra bomben.

HK indrømmede i retten, at der var tale om kodede samtaler med blandt andre folk fra Den Røde Moske og en kontakt i Saudi Arabien, som også blev afspillet i retten. Han fortalte, at »firmaet« var en kode for en organisering af »hellige krigere«.

Firmaet, som blev nævnt flere gange, var »klart til noget stort«, og HK var spået »en stor fremtid« som »sheikernes mand« i virksomheden.

Samtalerne var kodet, fordi HK vidste, at de måske blev overvåget. I en samtale siger HK desuden, at de skal huske at være professionelle. På den måde ville PET spilde deres tid, fordi samtalerne kun var »familiære«.

I en anden samtale klager han til en udenlansk kontakt over, at han og ligestillede vil stå alene, »når vi starter forretningen«. Kontakten svarer: Bare rolig, »Gud vil være sammen med jer«.

faktaboks