Teenagere skubber over 100 kilo

24. jul 2011
Der er stadig for mange unge, der har tungt arbejde. Det viser Jobpatruljens første opgørelse

De skubber lange rækker af indkøbsvogne og løfter fyldte ølkasser.

Det viser LO's Jobpatruljes første optælling baseret på 1.400 besøg hos virksomheder, og 332 interview med fritidsjobbere under 18 år. Ved en tredjedel af interviewene vurderede Jobpatruljen, at der er problemer på arbejdspladsen, som kræver faglig opfølgning

De tunge løft er et af de største problemer. Hver tredje af de unge løftede genstande tungere end 12 kg.

13 procent trækker og skubber mere end 100 kg. Af dem var seks ud af ti drenge.

”Det er desværre i stil med de tidligere år. Tungt arbejde og manglende instruktion har været et problem længe,” siger Morten Skov, ungdomskonsulent i LO.

LOs Jobpatrulje består af omkring 400 frivillige på landsplan. I løbet af skolernes sommerferie planlægger de at besøge 2500 unge fritidsjobbere – eller omkring 10.000 virksomheder.

Dansk Erhverv er kritisk over for resultatet. Organisationen mener, at der er en række forhold, som Jobpatruljen ikke har valgt at tage højde for.

"Der er ingen tvivl om, at at det er meget vigtigt at tage særligt hånd om de unge medarbejdere. Derfor er det også vigtigt arbejde, Jobpatruljen laver - og særligt ærgerligt at de ikke spørger på en måde, hvor de registrerer, om det er ulovlige forhold," siger Rikke B. Ørum, arbejdsmiljøchef i Dansk Erhverv.

Hun påpeger, at hvis det ikke er høje, skæve eller lave løft, så må de godt løfte over 12 kilo. De unge kan også skubbe mere end 100 kilo, hvis gulvet er helt plant.

Reglerne om alkohol er mere enkle. Men åbenbart svære at huske i sommerlandet. De unge under 18 år ikke må arbejde i lokaler, hvor der serveres alkohol.

Alligevel mødte Jobpatruljen ni procent af de unge i lokaler med alkolhol. Cirka halvdelen af dem stod også selv for udskænkningen.

”Loven er lavet, fordi man ikke vil have teenagere til at rende rundt i et bodega-miljø. Men det gælder altså også, hvis man er afrydder på en café. Hvis der er alkohol, skal der ikke være unge,” siger Morten Skov.

Mange unge aner ikke, hvad de får i løn. Selvom næsten alle får en lønseddel, forstår mange den ikke.

”Det er løn, de unge interesserer sig mest for selv. Det kan vi se på de henvendelser, vi får i løbet af året," siger Morten Skov.

De unge har også grund til at interessere sig for lønnen. Hver tredje af de interviewede får ikke tillæg for aften og weekendarbejde, og 84 procent får ikke noget, hvis de er syge. Mange af dem skal også selv finde en afløser.

Alligevel er Morten Skov optimistisk omkring de unges arbejdsforhold.

”Vi tror, at vores arbejde hjælper. Vi besøger tit de samme virksomheder året efter og kan se, at der oftest er blevet rettet op på tingene, hvis der var problemer. Mange arbejdsgivere er også glade for vi kommer, fordi de uforpligtende kan spørge os til råds om reglerne,” siger Morten Skov.

Det laver de unge:

Arbejdsområder (obs: Flere kryds per person)

69% Ekspedition og kasse

66 % Vareopfyldning

13 % Flaskedrenge

26 % Lagerarbejde

22 % Opvask, 60,2 % rengøring

46 % Oprydning/fejedreng

5 % Bageri

1 % Landbrug og gartneri

1 % Slagteri.

Tjek om du får, hvad du skal have i løn på Jobpatruljens hjemmeside