Teenagere giver fingeren til venner uden job

12. jun 2011
Unge kæmper i øjeblikket med hinanden om få fritidsjob. Og det kan få konsekvenser for de unge, der får afslag på at grille pølser i den lokale grillbar. Det giver nemlig høj status blandt teenagevenner at have et fritidsjob.

Når unge mellem 13 og 17 år knokler løs i den lokale grillbar eller kiosk, mener de selv, at de er mere populære end deres jævnaldrende, der ikke har et fritidsjob.

Det viser en endnu-ikke offentliggjort undersøgelse fra LO, foretaget af Center for Ungdomsforskning med 545 unge respondenter.

LO mener, det er meget positivt, når undersøgelsen viser, at et fritidsjob, udover gode lommepenge, også giver de unge mere selvtillid og en større tro på egne evner.

"Det er et rigtig godt udgangspunkt for de unge, når de om få år skal ud på det ’rigtige’ arbejdsmarked", siger LO-sekretær Ejner K. Holst.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Samme opfattelse har Pernille Tanggaard Andersen, der er sociolog ved Syddansk Universitet.

"Det hænger sammen med anerkendelse. De unge gør nytte og føler sig værdsat i samfundet. Det giver status, også i forhold til deres fremtid på arbejdsmarkedet," siger hun.

Men et fritidsjob er ikke kun vejen til at blive populær. Det er også en adgangsbillet til modetøj og ens sociale liv.

"Det er i høj grad middelklassens børn, der får job. Det er et middel til det sociale liv, for aktiviteter med ens venner koster altså penge," siger Niels-Henrik Møller, der er adjunkt ved Center for Ungdomsforskning på Aarhus Universitet.

Undersøgelsen

15 procent af de unge med et fritidsjob svarer, at de er mere populære end vennerne uden et job.

Af de unge der ikke har haft et fritidsjob inden for det seneste år, svarer kun 7 procent, at de er mere populære end deres jævnaldrende.

Hele 71 procent ønsker at få et fritidsjob.

De mest almindelige fritidsjob er i dag avisbud, kasseasstistenter, telemarketingmedarbejdere ,piccoliner og rengøringsmedarbejdere. Det oplyser www.ungarbejde.dk