Taxavognmand snød SKAT for seks mio. kroner

17. maj 2010
SKAT søsætter i dag en ny kampagne mod folk som taxavognmanden fra Nordsjælland, der snød alt og alle i over tre år.

Går den, så går den.

Men det gjorde den bare ikke for en taxavognmand fra Nordsjælland, som kan se frem til en bøde på 12 millioner kroner og formentlig en tur i brummen, fordi han fuskede med skatten.

En del af den skat, som chaufførerne troede, at de betalte til samfundskassen, røg i stedet ned i chefens lommer.

Ifølge SKAT skrev vognmanden systematisk en mindre løn til de 46 taxachauffører, når han meldte medarbejdernes indkomst til SKAT. Dermed blev skatten også mindre. Men på chaufførernes lønseddel stod den rigtige løn, og den rigtige skat.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

I alt snød vognmanden SKAT for fem millioner i første omgang, før de opdagede svindelen og tvangslukkede taxabiksen. Bøden lød på 10 millioner kroner, fordi det svindlede beløb fordobles til en samlet bøde.

Fortsatte efter tvangslukning

Men vognmanden.... han fortsatte som om intet var hændt, og chaufførerne hørte intet fra hverken SKAT eller chefen.

"Han lukkede aldrig ned for forretningen. Derimod fortsatte han i fem måneder mere, og snød os yderligere for 850.000 kroner," siger Kiri Kristensen, der er SKATs tovholder på et projekt der den kommende tid skal gå virksomheder efter i sømmene.

Årsagen til, at taxavognmanden kunne snyde for så stort et beløb på bare fem måneder skyldes, at han nu kunne snuppe hele chaufførernes skat; skattefar regnede jo ikke med en indtægt fra virksomhedens medarbejdere.

Samlet set blev bøden derfor på knap 12 millioner kroner.

Lønsedlerne var normale, men havde chaufførerne kikket på deres årsopgørelse, havde de fået sig en overraskelse. De ville stort set ikke have tjent noget på et år, selv om de knoklede derudaf.

Ny kampagne mod sorte virksomheder

På grund af historier som taxavognmanden fra Nordsjælland, intensiverer SKAT nu jagten på ulovlige virksomheder.

I de næste to uger går jagten ind, og SKAT laver razziaer over hele landet.

"Driver man ulovlig virksomhed risikerer man bøder og i grove tilfælde fængsel i op til halvandet år," fortæller Kiri Kristensen.

De sorte virksomheder findes typisk inden for brancher som rengøring, transport og byggebranchen.

Sidste år tjekkede SKAT sammenlagt 530 virksomheder, hvor godt en tredjedel drev uregistreret virksomhed. Det gav godt 35 millioner kroner ekstra i statskassen, men det er kun enkelte fisk i et stort hav.

"Der kan være et hav af virksomheder, som snyder, men som vi ikke tjekker, fordi det kun er stikprøver," siger Kiri Kristensen.

SKAT går derfor glip af millioner hvert år, men præcist hvor mange, er umuligt at spå om.