Taxaselskaber har fået strakspåbud for at have set stort på coronareglerne. Arkivfoto. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Taxachauffører straffet af Arbejdstilsynet: Krammede foran sygehus

8. jul 2020, 06:00
Taxaselskaber har fået strakspåbud for at have set stort på coronareglerne, da to chauffører omfavnede hinanden foran sygehus.

To taxachauffører var så glade for at se hinanden, at de gav hinanden en krammer foran Sønderborg Sygehus den 18. juni.

Desværre for chaufførerne og deres arbejdsgiver var Arbejdstilsynet med på en kigger. Og tilsynet var ikke i tvivl:

Den venskabelige omfavnelse brød med corona-retningslinjerne om afstandskrav, og det kostede taxaselskaberne Munkebo Taxi og Vojens Taxi og Servicetrafik et strakspåbud hver.

LÆS OGSÅ: Danmarkskort over coronapåbud: Urene hænder på apotek, frokost i firmabil og mundbind brugt til flere patienter

Det gjorde det ikke bedre, at chaufføren fra Munkebo Taxi kørte med en syg flextrafik-kunde, der skulle til undersøgelse og behandling på Sønderborg Sygehus. Ligesom chaufføren regelmæssigt kørte med patienter, der skulle til covid-19 test på sygehuset.

Chaufføren klappede efter det famøse kram flextrafik-kunden på skulderen og kørte vedkommende ind på sygehuset. Dermed øgede chaufføren ”risikoen for såvel dråbesmitte som kontaktsmitte”, som Arbejdstilsynet formulerer det.

”Det er Arbejdstilsynets vurdering, at arbejdet med at køre flextrafik-kunder til og fra sygehuset, hvor de er i behandling, ikke blev udført sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt, fordi der ikke var truffet effektive foranstaltninger for at beskytte de ansatte mod risikoen for smitte med ny coronavirus”, skriver tilsynet i afgørelserne.

Firma: Vi skal undgå at blive smittekilde

Episoden brød også med taxaselskabernes egne retningslinjer om at holde afstand til både kolleger og kunder. Det erkender vognmand fra Munkebo Taxi, Tom Riis Jensen.

- Det er berettiget, at vi får et påbud. Man skal holde en meters afstand til hinanden. Når de er på arbejde for et firma, skal de jo overholde retningslinjerne. Hvad de gør i fritiden, kan vi ikke blande os i. Vi arbejder med syge og svage patienter, og vi skal gøre vores for, at vi ikke bliver smittekilde, siger han til A4 Arbejdsmiljø.

Tom Riis Jensen fortæller, at Munkebo Taxi siden episoden har indskærpet retningslinjerne over for medarbejderne.

Skriftlig advarsel

Hos Vojens Taxi og Servicetrafik tager man også afstand fra hændelsen.

- Det er en alvorlig sag, og det er en tanketorsk fra de to chauffører, som er venner i fritiden. De mødtes på p-pladsen foran sygehuset, og så tænkte de sig ikke om. Enhver, der kører med syge og handicappede ved, at man skal overholde corona-retningslinjerne, men det er åbenbart glippet for dem.

- Det er dumt, og vi lægger os fladt ned. Vi har givet en skriftlig advarsel til vores chauffør, fortæller Henning Schrøder, der er partner og leder af arbejdsmiljøorganisationen i Vojens Taxi og Servicetrafik.

LÆS OGSÅ: Chauffører udsat for ekstra smittefare i fyldte fjernbusser

De to taxaselskaber havde indtil den 2. juli til at efterkomme påbuddene.

Siden coronakrisen i Danmark brød ud i marts, har Arbejdstilsynet haft mulighed for at give et strakspåbud til virksomheder, der ikke efterlever sundhedsmyndighedernes retningslinjer om forebyggelse af smittespredning.

Den 25. juni havde Arbejdstilsynet afgivet cirka 70 reaktioner om coronasmitte, hvoraf hovedparten er givet til virksomheder i bygge- og anlægsbranchen.