TaxaAssad: Kunderne vil snyde med prisen

22. feb 2014, 04:00
Udspekulerede tricks til at øge prisen og snyde både skattefar og vognmand er langt fra ukendte blandt taxachaufførerne i Københavns Lufthavn.

"Taxabranchen er et cowboyland, og selvfølgelig er der nogle, der snyder."

Sådan lyder det fra en taxa-vognmand i Københavns lufthavn. Her holder hundredvis af taxaer i kø og venter utålmodigt på, at det bliver deres tur.

Mellem de grønne tagskilte er der bred enighed om, at lønnen i branchen er for dårlig. Men som Avisen.dk skriver i dag bruger flere chauffører snedige tricks til at øge indtjeningen.

Bræt-tricket

Et af de cowboytricks, der florerer i branchen, er at sætte et bræt eller en lille briks på passagersædet for at undgå sædefølerne og forhindre, at kunden sætter taxameteret i gang. Det giver chaufførerne mulighed for at køre sort, uden at skulle dele med vognmanden.

Mellem gule Mercedes'er står tre vognmænd og strækker ben. Og her, midt i taxakøen er bræt-tricket ikke ukendt.

"Vi har hørt, at der er nogle, der kører rundt med brædder og bakker. Men det er ikke kunder, der sætter sig på dem. Det er kollegaer, der bliver kørt på arbejde eller konen, der bliver kørt hjem," siger vognmand Jens Pedersen.

Må jeg sidde på hug?

Længere oppe i køen holder chaufføren Assad. Han har hørt om en lignende fidus. Og her er det kunderne selv, der efterspørger de ulovlige metoder:

"Jeg er blevet spurgt af mange kunder, om de lige kan løfte numsen fra sædet mens vi kører, så vi undgår taxameterets pris," siger han.

Han har dog aldrig selv benyttet sig af tricket.

"Jeg synes, at der skal være noget respekt for vognmanden, og det er jo ham, der i sidste ende taber på det, hvis jeg kører sort," siger han, mens køen langsomt rykker fremad.

Dæk-skrøne?

Taxaerne sætter i gear, og hundredvis af dæk ruller gennem de optegnede ventespor. Men 5-8 procent af dækkene har en mindre dækstørrelse, end hvad der står i taxameterattesten. Det vurderer Taxinævnet.

Og heri ligger endnu en taxafidus, der kan give ekstra indtjening for chaufførerne.

Mindre dæk, kan øge omdrejningerne, og snyde taxameteret, så bilen tror den har kørt længere, end den egentlig har. Det giver ekstra penge i kassen.

Men de ventende chauffører afviser, at man gør brug af fidusen.

"Det med at sætte mindre dæk på taxaen, er ikke noget man bliver rig af, og det får alt for store konsekvenser, hvis man bliver taget," siger en chauffør, der ikke ønsker sit navn i avisen.

En anden chauffør tilføjer:

"Hvis du skifter dækstørrelse viser dit speedometer også forkert, så du tror du kører 50 hvor du kører 56. Så du har lettere ved at blive fanget i fotofælderne. Det er bare endnu en grund til at lade være," siger chaufføren, der også ønsker at være anonym.