Tæt på verden: Taliban lover monumentalt blodbad

29. apr 2013, 15:50
Så er det forår, og Taliban truer alt og alle hos de udenlandske marionetter. Rekordstore tab af civile liv i vinter.

Afghansk Taliban har meddelt omverdenen, at med forårets komme vil de traditionen tro indlede en offensiv, der skal styrte præsident Karzais marionetregering. Meddelelsen blev markeret med flere drab.

Strategien blev tilkendegivet lørdag, idet Taliban lod vide, at de vil angribe indefra regeringens strukturer, bruge selvmordsbomber, angribe lufthavne og baser samt diplomatiske bygninger med henblik på at forøve flest mulige tab af menneskeliv.

Forårsoffensiven skal være med til at markere styrkeforskellen mellem de forskellige parter, idet NATO-styrkerne officielt trækkes ud af Afghanistan i 2014. I øvrigt skal der være valg i landet samme år.

Selv kalder Taliban sin forårsoffensiv 2013 “monumental.” Alle unge mænd advares imod at melde sig til politi eller militær, hvis de vil leve.

Som sagt så gjort

Få timer efter meddelelsen om, at nu var sneen smeltet nok til at styrker kan bevæge sig i bjergene, detonerede en bombe, der dræbte tre politifolk. Offensiven er sådan set allerede er i gang. I april viser en AP-optælling offenligggjort i amerikanske NBC, at tabet af liv har været 447, hvoraf 268 er oprørere.

FN anslår, at 475 civile er dræbt og 872 såret. De skal være en stigning i civile tab på 30 procent.

At der nu er en officiel offensiv betyder på ingen måde, at der ikke har været angreb i vinterens løb. En afghansk NGO ved navn “Safety Office” anslår i henhold til Al-jazeera, at antallet er steget 47 procent fra januar-marts.

Den afghanske regering har nu en kombineret militær- og politistyrke på 350.000 mand og en militær talsmand citeres for, at de nu er helt parate til selv at klare Taliban. Der er for tiden ca. 100.000 fremmede tropper i Afghanistan, heraf 66.000 amerikanere.

Søndag var den officielle sejrsdag, hvor det sovjetstøttede kommunistiske regime i 1992 blev styrtet. Dagen blev ikke fejret.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.