Taleban kræver rekordmange danske liv

27. aug 2008
2008 bliver det blodigste år for danske soldater i Afghanistan, og Taleban er langt fra slået. Forsvarsministeren erkender, at Talebans mange angreb ikke er tilfredsstillende.

Militæret havde håbet, at 2008 blev det år, hvor krigen for alvor vendte i Afghanistan. Sådan er det ikke gået. I hvert fald ikke til det bedre.

Mandag dræbte Taleban endnu en dansk soldat, og 2008 er allerede nu det blodigste år for Danmark i Afghanistan nogensinde.

Forsvarsakademiets Afghanistan-ekspert Peter Dahl Thruelsen spår, »at det bliver svært at opnå succes, hvis udviklingen fortsætter resten af året«. Og den erfarne Afghanistan-journalist James Fergusson har opfordret Danmark til at erkende, at Taleban vil få magten i store dele af Afghanistan.

Det er forsvarsminister Søren Gade (V) dog ikke klar til.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

»Det er ikke tilfredsstillende, at Taleban kan lave de her angreb. Vi skal blive bedre til genopbygning og til at få den lokale hær og politiet op at stå. Men det har vi også opprioriteret i NATO, og det er et fantastisk godt signal,« sagde Søren Gade til Nyhedsavisen, umiddelbart inden den 16. danske soldat blev dræbt.

Forfatteren James Fergusson, der har arbejdet i danskernes område i Afghanistan, mener aldrig, vi kan vinde over Taleban, fordi de har stor opbakning?

»Jeg er enig i, at vi ikke kan vinde krigen rent militært. Vi skal vinde lokalbefolkningen ved genopbygning og træning af lokalt politi og militær. USA har lovet et tocifret milliardbeløb til optræning, og det er den rette vej.«

Han spørger også, hvor mange danske soldater, der skal dø for afghanske kvinderettigheder? Hvorfor ikke bare indgå fred?

»Det er alt for simpelt stillet op. Jeg formoder da, at det afghanske styre taler med folk i Taleban, men de skal afskrive sig volden, før vi kan acceptere dem. Og så kan vi ikke acceptere et fuldstændigt middelalderligt styre. Vi er i Afghanistan for vores egen sikkerheds skyld, men vi kan ikke kæmpe for et middelalderligt styre,« siger Søren Gade, der forudser, at der vil være udenlandske tropper i Afghanistan »i årtier«.

faktaboks

Krigen i Afghanistan

Danmark har 650 soldater i det sydlige Afghanistan, hvor de kæmper mod Taleban-bevægelsen.

16 danske soldater har mistet livet i landet.

2008 ser ud til at blive det blodigste år for NATO i Afghanistan, efter talebanerne har udført en række store angreb.