Tal dig fra en fyreseddel

25. feb 2010
Stemmetræner og operasanger fortæller om den styrke, der sidder i stemmen en styrke, der kan give overtaget på jobbet.

Lyder stemmen som en pige på første børnehavedag, når du skal fremlægge dit arbejde for hele afdelingen eller forklare mester, hvorfor du ikke kunne "slå sømmet i lorten"?

Så læs med her, hvor stemmetræner gennem 20 år og tidligere operasanger Kirsten Vaupel fra trioen Swing Sisters guider dig til en bedre stemme, som i sidste ende kan redde dig fra fyresedlen eller bringe dig skridt op af karrierestigen.

"Ofte er det ikke, hvad der bliver sagt, men måden det bliver sagt på, der er afgørende for, om budskabet trænger igennem. Stemmen kan være et magtmiddel, hvis den bliver brugt rigtigt. Kan du bruge den til at overtale chefen til ikke at fyre dig? Ja, det kan du faktisk godt," lyder det fra Kirsten Vaupel.

Stemmen er en sladrehank

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

At bruge stemmen som et magtmiddel er ikke noget, man kommer sovende til. Det kræver stor fysisk såvel som psykisk bevidsthed, pointerer Kirsten Vaupel. For stemmen kan ikke lyve.

"Alle følelser sætter sig i stemmen og er en værre sladrehank, der for den øvede lytter straks afslører, om noget er galt. Hvis ikke du tror på, at du skal gå fri af en fyring, kan stemmen heller ikke formidle det. Du er først nødt til at overbevise dig selv om, at du er den bedste til jobbet," siger Kirsten Vaupel og tilføjer:

"Med mindre du er professionel skuespiller, selvfølgelig. Eller psykopat ..."

Træn 1000 gange i 14 dage

Selv om stemmen er afgørende for, hvor godt budskabet trænger igennem til andre, bliver den negligeret af alt for mange. Vi orker ikke at gøre den nødvendige indsats, lyder det fra Kirsten Vaupel.

Og her er ihærdig træning eneste vej til succes.

"De fleste gider ikke øve sig i trække vejret ordentligt, for det kan vi jo godt, tror vi. Når jeg underviser, gør folk det altid forkert, og det kræver lang tids øvelse at ændre vejrtrækningen. Forudsætningen for nogensinde at kunne bruge stemmen rigtigt er i første omgang at lave vejrtrækningsøvelser 100 gange om dagen i to uger."

Det kræver altså ihærdig træning at forme sin stemme. Men har du viljen til at gøre indsatsen, har Kirsten Vaupel udvalgt nogle enkle, men effektive øvelser:

Afslapningsøvelse

For at stemmen kan fungere så frit og ubesværet som muligt, skal du altid lave afslapningsøvelser, inden du starter med træningen.

1. Stræk godt igennem, mens du gaber.

2. Løft skuldrene op til ørerne, spænd og lad dem falde ned, mens du samtidig giver et dybt suk.

3. Lad hovedet falde forsigtigt fra side til side og tegn o'er med næsen.

Åndedrætsøvelser

Åndedrættet er det absolut vigtigste element i en velfungerende stemme. Hvis det er hæmmet, kan det resultere i en lillepige-stemme, en mutter skrap-stemme eller en bleg, angst stemme. Det sker, fordi stemmen simpelthen ikke får luft nok - og derfor afspejler stemmen sandsynligvis ikke den person, du er.

1. Stil dig med spredte ben og sæt hænderne i siden lige over taljen. Mærk om de nederste ribben udvider sig, når du ånder ind. Bliv ved, indtil du kan mærke det. Pas på, brystkassen ikke løfter sig.

2 Læg dig på gulvet med en bog på maven. Få nu bogen til at løfte sig ”en halv meter” på indåndingen.

3. Løft knæene op over maven. Fat med hænderne om knæene, træk vejret dybt, og mærk det i flanker, ryg og mave.

Hviskeøvelsen

Hvisk ”Der er et yndigt land” - det fremmer din artikulation.

Syng den derefter, hvor du synger fire linjer af gangen på én enkelt vejrtrækning. På den måde tvinges du til at tage en dybere indånding.

Taber eller vinder?

Taler du som en taber eller en vinder?

En vinder taler levende og varieret og har en tydelig og energisk artikulation.

En taber har en monoton stemmeføring og slap artikulation.