Tak for 28 år: Pias mand skred med pensionen

21. jan 2012
Skilsmisse efterlod fynsk kvinde nærmest uden pension efter 30 års kontorarbejde. Højesteret tvang eksmanden til at dele.

Pia har arbejdet på kontor i 30 år og været gift næsten lige så længe. Da ægteskabet gik i stykker, stod hun med en pension på 20.000 kroner om året.

Eksmanden kunne til gengæld glæde sig over udsigten til en årlig pension på over 300.000 kroner - samlet gennem en lang karriere som tjenestemand og suppleret med en kapitalpension, der stod i hans navn.

"Oprindeligt havde jeg ikke tænkt så meget over den slags. Man regner jo ikke med, at man skal skilles. Så det var en brat opvågning," fortæller Pia.

Skilt efter utroskab

Pia er ikke hendes rigtige navn. Men den 54-årige kvinde fra Fyn ønsker at være anonym, da skilsmissen og snart fire års opslidende retssager allerede har kastet for meget uønsket opmærksomhed af sig.

Med hendes egne ord var det en "grim" skilsmisse. Efter 28 års ægteskab hoppede kæden af efter mandens utroskab.

Ægteskabet var præget af en 'klassisk' arbejdsfordeling. Pia's mand tjente de fleste penge, og hendes arbejdsliv var afbrudt af barsel og længere perioder på deltid. Først i 2001 begyndte hun at optjene en lille pension gennem sit job.

Manden sagde nej til ægtepagt

I 2007 blev lovgivningen ændret, så pensionsopsparing ikke længere blev betragtet som fælleseje i et ægteskab. Pia foreslog sin mand, at de fik lavet en ægtepagt.

"Han svarede, at det jo betød, at jeg ikke stolede på ham, og så kunne det jo være lige meget," fortæller hun.

Kort efter gik profetien i opfyldelse, og Pia stod uden ægtepagt og med en pension, der var omtrent 15 gange så lille som eksmandens.

"Det er ikke fair. Mens han havde sat penge ind på pensionen, gik min løn til husholdningen," siger Pia.

Retten gav Pia trøstepræmie

Pia valgte at sagsøge eksmanden for at få del i hans pension. Efter to års opslidende retssager faldt den endelige dom i landsretten kort før jul.

Pia fik tilkendt halvdelen af eksmandens kapitalpension og en såkaldt "rimelighedskompensation" på 200.000 kroner.

Dommen er principiel, fordi det er første gang siden lovændringen i 2007, at en ægtefælle efter skilsmisse tilkendes en større sum penge fra modparten ud fra en vurdering af 'rimeligheden' i fordelingen af pension.

Men Pia's pensionsformue er stadig betydelig mindre end eksmandens.

Fagforbundet HK, som Pia er medlem af, betragter retssagens udfald som en "kattelem", der har ydet hende delvis kompensation, men langt fra fjerner problemet for alle de kvinder, der står i samme situation.

Landsrettens dom understreger, hvor vigtigt det er for kvinder at tage vare på deres pensionsforhold i tide, hvis ikke de vil risikere en alderdom på lavbudget, mener HK.

Pia er enig:

"Kvinder skal tænke sig om. Det er vigtigt, at man har orden i sine papirer og er på forkant med problemet – en skilsmisse er hård nok i sig selv."