Tæppehandler: De påstår, jeg er død

8. dec 2009
I knap 40 år har svenske sigøjnere bedraget en århusiansk tæppehandler, siger tæppehandleren. Politiet kender ikke til problemet.

Den kendte århusianske tæppehandel Rezvani Ægte Tæpper er ifølge indehaveren offer for grove og løgnagtige beskyldninger og ulovlig konkurrence. Men politiet kender ikke til problemet.

Det er ejeren, tæppehandler Sifollah Rezvani, der er omdrejningspunkt for den bizarre sag, som har stået på i 40 år - med beskyldninger om bedrag og fiktive dødsfald.

Han siger selv, at skruppelløse svenske sigøjnere igennem årene har løjet, bedraget og påstået, at han skulle være afgået ved døden.

Formålet for sigøjnerne skulle være at slå mønt på at påstå, at de sælger ud af Rezvani Ægte Tæppers restlager. Men ifølge Sifollah Rezvani sælger de blot maskinvævede nylontæpper i en kvalitet, der slet ikke kan måle sig med Rezvanis egne fine persiske silketæpper.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Uretfærdige konkurrencevilkår

Sådan har de hårde og uretfærdige konkurrencevilkår været siden 1970, siger han.

”Sigøjnerne lukrerer på, at de fleste i Jylland har købt mine tæpper. De henvender sig direkte til mine kunder. Jeg ved ikke, hvor de har oplysningerne i mit kundekartotek fra, men kunderne bliver sure og kede af det, når de opdager, at de har købt værdiløse tæpper,” siger Rezvani.

Værdiløse tæpper

Nogenlunde sådan har Sifollah Rezvani flere gange sagt til den århusianske lokalpresse.

Her har han med sin faglige kundskab vurderet, at sigøjnernes tæpper er værdiløse.

På sit website skriver Rezvani, at dørsælgerne eksempelvis har påstået, at tæpper til en værdi af 120.000 kr. reelt blot er 500 kr. værd.

Og forleden dag sendte han et brev til kunderne, hvori der stod, at de har påstået, han er død, og at disse personer er politianmeldt.

Politi kender ikke anmeldelse

Men vicepolitiinspektør Børge Fransen fra Østjyllands Politis bedrageriafdeling kender ikke noget til en anmeldelse. Han har spurgt kollegaer, om de kender til sagen - men det gør de heller ikke. Børge Fransen kan dog ikke afvise, at andre afdelinger hos politiet behandler sagen.

Sifollah Rezvani, der for 5-6 år siden holdt ophørsudsalg, men fortsat driver tæppehandlen i Århus-forstaden Højbjerg, afviser, at omtalen af de bedrageriske sigøjnere kan gavne hans forretning.

”Det betyder ikke noget, og det lyder mærkeligt, at det har stået på i 40 år, men det passer. De lyver om mig, og det er synd for kunderne,” siger han.

Frygter sigøjnere

Ifølge Sifollah Rezvani tør de kunder, der er blevet snydt, ikke politianmelde bagmændene af frygt for sigøjnerne.

Trods den unfair konkurrence går forretningen godt, siger han, og i den forgangne weekend kunne han til særligt udvalgte kunder sælge ædle tæpper med en besparelse på op til 80 pct.

"...til den største prisnedsættelse, der er set på persiske tæpper hjerhjemme" står der i markedsføringen, der også anpriser med ord som "røverkøb, årets bedste julegave, giv væk-priser, ekstra særtilbud og favorabel pris."

Forbrugerrådet har ved flere lejligheder kritiseret, at forhandlere af ægte tæpper reklamerer med urealistisk høje før-priser.