Tæt på verden: Syrien tættere på borgerkrig

23. jan 2012
Syrien afviser fredsforslag fra nabolande. Planen lykkedes i Yemen, men afvises af Syrien.

Efter kollapset af Den Arabiske Ligas plan om at bruge observatører til at stoppe blodbadet i Syrien har sammenslutningen af arabiske lande forsøgt sig med en ambitiøs fredsplan. Den er afvist.

I henhold til Associated Press og andre internationale medier har Bashar al-Assad fuldstændig afvist en plan, der dikterede at han skulle træde tilbage som leder af Syrien. Det skulle forhandles fred inden 14 dage, oprettes en samlingsregering og planlægges valg.

En hånd

Den ambitiøse og tilsyneladende urealistiske plan er et forsøg på at forhindre, at Syrien synker endnu dybere ned i vold og terror. Håbet var valg inden fem måneder, en ny grundlov og støtte fra FNs Sikkerhedsråd.

Den Arabiske Ligas plan er modtaget i unåde og ses af styret i Damascus som en utilbørlig indblanden i landets indre forhold. Planen skulle være bygget over modellen, der netop har fået den stædige præsident Saleh i Yemen til endelig at træde tilbage.

Fredsplanerne og internationale observatører gør ikke det store indtryk på Bashar al-Assad. Drabene fortsætter uge efter uge og er nu langt over FNs estimatet på 5.000.

Der rapporteres om sammenstød mellem hær og desertører, hvilket peger imod borgerkrig snarere end statslig terror imod ubevæbnede demonstranter.

Udlandet

Væbnet intervention, som det sås i Libyen, er udelukket, fastholder Rusland. ”Det vil aldrig ske,” har landets udenrigsminister igen udtalt.

Samtidig har EU igen strammet sine restriktioner endnu en gang, idet et dusin nye syriske firmaer og visse enkeltpersoner nu rammes af økonomiske sanktioner.

Presset for at gribe ind i Syrien styrkes af de arabiske lande Saudi Arabien og Qatar, sidstnævnte den mest ivrige i processen. Emiratets leder, sheik Hamad bin Khalifa al-Thani, var meget aktiv støtte af NATO-interventionen i Libyen.

Selv om Qatar er et ganske lille emirat i Den Arabiske Golf søger landet en stor rolle i internationale forhold. For eksempel forhandlede Qatar fredsaftalen i Darfur i 2010 og skal være vært for verdensmesterskaberne i fodbold i 2022.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.