Tæt på verden: Syrien må sælge guld ad bagdøren

20. apr 2012
Sanktioner mod Syrien ventes at blive endnu hårdere efter EUs rådsmøde mandag. Svært at skaffe penge til at køre samfundet.

Vestlige sanktioner er langsomt ved at klemme luften ud af Syriens økonomi som straf for præsident Bashar al-Assads folkemord imod de demokratiske kræfter i landet. Der gøres mere end at blokere for fru Assads kreditkort.

Ad udformelle kanaler er Syrien ved at skille sig af med sine guldreserver. Det ædle metal kan altid finde kunder i Mellemøsten, især da det kommer med en 15 procent rabat, skriver egyptiske al-Ahram.

Sanktioner er med til at stresse Syriens internationale økonomi, der skal skaffe befolkningen mad og styret krudt og kugler. Valutakurser for det syriske pund er hårdt kvæstet, hvilket gør import dyrere.

Styret i Syrien synes ikke at leve op til den skrøbelige våbenhvile, dom FNs udsending Kofi Annan forhandlede for en uge siden.

Økonomisk straf

Frankrigs udenrigsminister, der netop har været vært for 60 lande, der alle deltager i udsultningen af Syriens økonomi anslår, at landets reserver er skrumpet til 17 milliarder dollars.

Vestlige diplomatiske kilder fortæller i den forbindelse, at Syrien holder udsalg på sit guld for at skaffe kontanter. Det sælges i små mængder af 20-30 kilo ad gangen for at komme uden om restriktioner.

Stramningerne på blandt andet Syriens nationalbanks guldhandel blev vedtaget den 27. februar for at gå videre end den allerede etablerede afvisning af olieimport. At der er blokade betyder, at guldhandlere i for eksempel Dubai kan straffes for at modtage tilbuddene.

Finansielt stress

Guld er en vigtig reserver i Syrien ligesom butikker flyder over med smykker til damerne. Den internationale guldorganisation, World Gold Council, anslår, at Syrien i februar havde 25,8 ton svarende til 7,1 procent af landets økonomiske reserver.

Landet offentliggør af gode grunde ikke for tiden detaljer om sine reserver. Den samlede markedsværdi af beholdningen er ca. 1,3 milliarder dollars før rabatten.

[pagebreak]At styret i Damascus sender discount guld på markedet i små mængder viser, at sanktionerne bider. Sidste år lukkede Europæiske lande for importen af syrisk olie. Det har koster landet to milliarder dollars i tabte indtægter, siden 90 procent af eksporten gik den vej.

Personligt og nationalt

Det internationale samfund var skandaliseret over Assads families indkøb af luksusvarer online de samme dage hvor demonstranteer blev dræbt i landets gader. Informationerne slap ud efter præsidentfamiliens private mails blev hackede.

EU og andre forhindrer fru Assad og præsidentens mor i at bruge deres penge i udlandet, og de kan ikke rejse nogen steder hen. Mange andre medlemmer familieklanen er ramt. Oså syriske virksomheder føler stramningerne.

Ved ministerrådsmødet i EU den 23. april ventes yderligere sanktioner at blive vedtaget af udenrigsministrene. USA opfordre i går FNs Sikkerhedsråd til at stramme yderligere op. Den arabiske Liga arbejder ikke kollektivt om dette.

Nabolandene Libanon og Irak tøver af forskellige grunde med at gribe ind. Syriske granatangreb mod flygtninge over grænsen til Tyrkiet kan i princippet udløse NATOs kollektive forsvarsgaranti.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.