- Jeg synes, at det er dybt forargeligt, hvis der er eksempler på, at nogen snyder med fleksjobordningen – det går jo ud over alle dem, der har hårdt brug for den for at få en chance på arbejdsmarkedet, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Syrien-kriger havde sin fætter i fleksjob: "Dybt forargeligt"

26. nov 2019
En svindelanklaget mand fik fleksjobydelse for at arbejde i et firma, der efterlod sig en milliongæld til det offentlige. Ifølge vidneforklaringer var firmaet kontrolleret af dansk Syrien-kriger

Københavns Kommune betalte fleksjobydelse til en mand ansat i et formodet svindlerfirma, som en dansk Syrien-kriger stod bag. Det fremgår af en dom fra 2018, som Information og Finans har fået aktindsigt i.

Firmaet, der handlede med sodavand, efterlod sig en gæld til det offentlige på 3 millioner kroner, mens andre kreditorer måtte se langt efter 3,4 millioner kroner, da firmaet gik konkurs i 2014.

Af retsbogen fremgår det, at Skat i flere tilfælde beslaglagde varer fra firmaets lager og fra firmaets varebiler b.la. fordi der ikke var betalt afgifter af sodavand og læskedrikke.

Manden, der ifølge vidneforklaringer i Københavns Byret stod for selskabet, var en dansk Syrien-kriger, der er centralt placeret i et omfattende formodet svindelnetværk, som Information og Finans igennem de seneste måneder har afdækket.

Den ansatte, der fik fleksjobydelse, er Syrien-krigerens fætter AY. Af dommen fremgår det, at AY havde en lungesygdom, og han fortalte i retten, at han i 2018 havde været på fleksjobydelse i 8-10 år.

AY indgår også i det formodede svindelnetværk, som Information og Finans har kortlagt og er for øjeblikket på anklagebænken i Danmarkshistoriens mest omfattende svindelsag Operation Greed, hvor han nægter sig skyldig.

Dansk Folkepartis skatteordfører Dennis Flydtkjær kalder sagen "helt tosset". Han vil nu stille en række spørgsmål til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard om, hvordan man kan sikre sig mod sådan noget i fremtiden.

- Set ude fra virker det paradoksalt, at en myndighed, kommunen, dybest set betalte en mand for at være ansat i et firma, der tilsyneladende snød en anden myndighed, skattevæsenet. Kommunen bør selvfølgelig screene de virksomheder, som de sender fleksjobbere ud i, men omvendt må jeg også sige, at det er svært for kommunen at gennemskue potentielle svindelselskaber, siger Dennis Flydtkjær.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) understreger, at han ikke kan kommentere på den konkrete sag, men siger generelt:

- Jeg synes, at det er dybt forargeligt, hvis der er eksempler på, at nogen snyder med fleksjobordningen – det går jo ud over alle dem, der har hårdt brug for den for at få en chance på arbejdsmarkedet, siger han.

Han tilføjer, at kommunerne ved den mindste tvivl skal undersøge nærmere, om der er tale om en fiktiv ansættelse og ikke et reelt job samt løbende kontrollere indholdet af fleksjobbet.

- Men de skal selvfølgelig have den nødvendige hjælp til det, og derfor arbejder vi løbende for at udvide myndighedssamarbejdet på tværs af den offentlige sektor, siger Peter Hummelgaard.

Beskæftigelses- og Integrationsborgmester i Københavns Kommune Cecilia Lonning-Skovgaard (V) vil ikke kommentere sagen. Information og Finans har kontaktet AY via hans advokat for en kommentar. Han har ikke ønsket at kommentere.