Tæt på verden: Syrien anklages for at mishandle sine børn

6. feb 2012
Menneskeretsorganisation dokumenterer ekstrem vold imod børn i Syrien.

I de sidste år har den syriske hær og sikkerhedsfolk systematisk tilbageholdt og tortureret børn, dokumenterer den internationale menneskeretsorganisation Human Rights Watch, HRW.

I et dokument offentliggjort for få dage siden beskriver organisationen efter samtaler med børn og voksne i Syrien, at børn fængsles under inhumane forhold og bliver tortureret.

Børn er også arresteret i skoler og skudt i deres hjem. Skoler bruges som midlertidige fængsler, militærforlægninger eller stationer for snigskytter.

Forsøg på at stoppe volden

Rapporten udkom lige før Sikkerhedsrådets møde, hvor Rusland og Kina afviste at vedtage en resolution, der skulle forsøge at tvinge Syriens regering til at stoppe overgrebene på befolkningen.

Human Rights Watch er rystet over FNs Sikkerhedsråds ikke-beslutning om Syrien. HRWs leder udtaler, at det er ”et grønt lys til mere vold.”

Som det fremgår af udtalelser i Syrien og lokal mediedækning betyder vetoet i FN at Bashar al-Assad styret anser sig selv for legitimt og internationalt anerkendt.

Udbredt misbrug

Human Rights Watch har snakket med over 100 mennesker, der kan berettet om forholdene efter personlige erfaringer. De fortæller om hæmningsløs brug af tortur med børn og voksne i detentionscentrene.

Interviews med afhoppede militær- og politifolk bekræfter beretningerne. Militærpersoner fortalte, at de har ordrer til at tilbageholde enhver mandsperson fra 14 års alderen og op.

En pige fortæller, at sikkerhedsfolk trængte ind på hendes skole og tog alle drengene med sig på grund af regeringskritisk grafitti på en væg. Drengene fik tæv på stedet.

Børn ned til 13 år har fortalt om opbevaring i eneceller i dagevis, tæsk og elektriske stød, brændinger med cigaretter, skoldninger og ophængning i håndjern uden at kunne nå gulvet.

Grusomme beretninger

[pagebreak]Andre fortæller om langvarig opbevaring i store celler med op til 150 børn og 80 voksne mænd sammen. En voksen ved navn Sahmir fortæller:

”vi var 70-75 personer i en rum på 3x3 meter. Vi sov med knæene mod brystet. Nogle mennesker havde brækkede hænder, ben og deres hoveder var opsvulmede. Der var 15-16 årige børn blandt os, seks eller syv havde fået fingerneglene hevet ud og ansigtet slået.”

Sahmir fortsatte:

”De behandler børnene værre end de voksne. Der er tortur og voldtægt af drengene. Vi kunne se, når vagterne bragte dem tilbage til cellen, det var ubeskriveligt, man kan ikke tale om det. En dreng kom tilbage blødende fra bagdelen. Han kunne ikke gå. Det var noget, de gjorde mod drengene. Vi græd for dem.”

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.