Sosu-assistenter og sygeplejersker føler sig nedslidte, viser ny undersøgelse. Foto: Bente Jæger

Sosu'er og sygeplejersker slår alarm: Vi er slidt ned

7. jul, 06:00
I en ny undersøgelse ligger sygeplejersker blandt de lønmodtagere, der føler sig mest nedslidt. Dansk Sygeplejeråd advarer om smerter og stort medicinforbrug blandt de ansatte på landets hospitaler.

Tunge løft, vrid af kroppen og piller til morgenkaffen. 

For en del af landets sygeplejersker, læger og sosu-assistenter er arbejdsdagen tilsyneladende så hård, at den fører til fysisk nedslidning.

I en ny undersøgelse, som analyseinstituttet Voxmeter har foretaget for konsulenthuset Ballisager, ligger sundhedspersonale blandt de grupper på arbejdsmarkedet, hvor flest svarer, at de føler sig nedslidte. 

LÆS OGSÅ: Hver fjerde dansker i ny undersøgelse: Jeg føler mig slidt ned

Således er det i undersøgelsen kun blandt håndværkere og ansatte i produktionsfag, hvor flere svarer, at de føler sig slidt ned. 

I Dansk Sygeplejeråd forklarer næstformand Anni Pilgaard, at forbundet længe har haft fokus på problemet med, at arbejdet på landets sygehuse kan føre til nedslidning. 

- Jeg støder ofte på myten omkring, at sygepleje ikke er slidsomt arbejde længere, og at det hører fortiden til. Desværre kunne intet være mere forkert, siger Anni Pilgaard til A4 Arbejdsliv. 

Ifølge næstformanden er mange sygeplejerskers hverdag præget af tunge løft og vrid, når patienter eksempelvis skal hjælpes ud af sengen eller have et bad. 

- De patienter, der bliver indlagt i dag, er tit meget dårlige og meget behandlingskrævende. Det stiller store krav til sygeplejeskerne, fordi patienterne ofte ikke selv er i stand til hjælpe med at få løst opgaverne, siger Anni Pilgaard. 

I en rundspørge, som Dansk Sygeplejeråd sidste år foretog blandt mere end 2.000 sygeplejersker, svarede mere end hver fjerde, at vedkommende var nødt til at tage smertestillende medicin for at klare arbejdsdagen. 

- Det fortæller mig, at der er nogle af vores medlemmer, der kun lige hænger i med neglene. Det er et akut problem, det her, siger Anni Pilgaard. 

Tidlig pension til Arne og Laila 

Ifølge forfatter og journalist Lars Olsen kan det tilsyneladende store problem med nedslidning i sundhedsvæsnet blive en udfordring, når den socialdemokratiske regering til efteråret skal forsøge at lande en aftale om tidlig pension til nedslidte danskere. 

Han peger også på, at der i undersøgelsen, som Voxmeter har lavet for Ballisager, er flere kvinder end mænd, der svarer, at de føler sig nedslidte. 

Således svarer 28 pct. af de adspurgte kvinder i undersøgelsen ja til, at de føler sig nedslidte, mens det samme gør sig gældende for 22 pct. af mændene. 

Der er ingen tegn i sol, måne og stjerner på, at nedslidning er et problem, der i mindre grad rammer kvinder end mænd. Snarere tværtimod.
Lars Olsen, forfatter

Socialdemokratiet har gjort meget ud af målrette deres pensionsudspil til bryggeriarbejderen Arne.

Men der er ofte store forskelle i kvinder og mænds arbejdsliv, og derfor står regeringen med en udfordring i forhold til at finde en aftale, der ikke rammer kønsmæssigt skævt, mener Lars Olsen. 

- Det vil ske, hvis regeringen vælger en model, hvor ens ret til tidlig pension udelukkende afhænger af, hvor mange år, man har været i job, siger forfatteren.

- For en stor del af de kvindelige ansatte, der i dag er nedslidte, har enten været på deltid eller tilbragt flere år uden for arbejdsmarkedet på grund af barsel. Så de vil risikere at være bagud fra starten, når pensions-regnskabet skal gøres op, tilføjer forfatteren 

Ifølge Lars Olsen handler det for regeringen om at finde en aftale, der med hans ord er lige så god for 'bryggeriarbejderen Arne som for sosu-assistenten Laila'.

- Der er ingen tegn i sol, måne og stjerner på, at nedslidning er et problem, der i mindre grad rammer kvinder end mænd. Snarere tværtimod, siger Lars Olsen. 

I deres beskrivelse af forslaget om tidlig pension skriver Socialdemokratiet, at 'den nye rettighed skal kunne tilfalde mænd og kvinder ligeligt, selvom de typisk har forskellige arbejdsliv'.

- Det er helt afgørende, at perioder med barsel eller deltid ikke står i vejen for, at man kan få gavn af ordningen, lyder det på partiets hjemmeside

Artiklen fortsætter efter skemaet

FOA: Vores medlemmer er nedslidte 

Hos fagforbundet FOA betegner forbundsformand Mona Striib fysisk nedslidning som et af de allerstørste problemer for forbundets medlemmer, der arbejder som eksempelvis sosu-assistenter, dagplejere og socialpædagoger. 

- Vores medlemmer indtager desværre førstepladsen på rigtigt mange parametre, når vi taler nedslidning. De er blandt de grupper, hvor flest døjer med smerter på grund af hårdt fysisk arbejde, og hvor flest må søge førtidspension, fordi de er slidt ned, før de kan gå på pension, siger Mona Striib. 

Forbundsformanden understreger, at FOA-medlemmerne "naturligvis" skal tænkes ind i den model for tidlig pension, som regeringen forventes at forhandle på plads i løbet af efteråret. 

Også selvom, at der blandt FOA-medlemmerne er flere, der hedder Laila end Arne. 

- Vi skal sikre, at der bliver skabt en ordning, som ikke diskrimnerer vores kvindelige medlemmer, fordi de traditionelt set i højere grad har arbejdet på deltid eller haft perioder uden for arbejdsmarkedet, siger Mona Striib. 

Samme melding lyder fra Dansk Sygeplejeråd. 

- Sygepleje er hårdt fysisk arbejde. Derfor skal de af vores medlemmer, der bliver fysisk slidt ned af deres arbejde, naturligvis også have mulighed for at forlade arbejdsmarkedet med værdighed, siger næstformand Anni Pilgaard.