Sygeplejersker sexjages på nettet

1. sep 2009
Tak for sidst, frække. Sygeplejersker og sosuassistenter sletter deres efternavne fra navneskiltene, fordi udskrevne patienter kontakter dem via Facebook med lumre bemærkninger og opfordringer til stævnemøder.

”Det var ret klamt,” husker den 30-årige sygeplejerske Mariane om den henvendelse, hun for et par måneder siden modtog på Facebook.

Afsenderen var en midaldrende mandlig patient, som hun få dage forinden havde behandlet på Århus Sygehus. Han havde haft succes med at søge på hendes navn på Facebook.

”Han skrev ’frække’, opfordrede os til at blive Facebookvenner og til at mødes til en kop kaffe, fordi aldersforskellen mellem os var uden betydning,” siger hun.

Mariane følte, at hans henvendelse var et grænseoverskridende indgreb i hendes privatsfære. Derfor har hun nu fået et navneskilt uden efternavn, så patienter ikke i fremtiden kan opsøge hende.

Grov krænkelse

Avisen.dk har talt med en række sygeplejersker, der mod deres vilje er blevet kontaktet på Facebook eller andre sociale onlinenetværk. Det bekræfter Grete Christensen, der er fungerende formand for Dansk Sygeplejeråd.

”Vi ser desværre en tendens til, at sygeplejerskerne oftere får krænket deres ret til privatliv på sociale medier som Facebook, og det er i den grad intimiderende og uacceptabelt.”  

På Neonatalklinikken for tidligt fødte børn på Rigshospitalet er der rundsendt en skriftlig instruks om ikke at blive Facebook-venner med de pårørende. Og på Frederiksberg Hospitals Skadestue har samtlige sygeplejerskerne slettet deres efternavne fra skiltene.

”Vi er nødt til at passe på os selv og opretholde en vis diskretion. Her på afdelingen taler vi meget om problemet,” siger Rikke, der er ledende afdelingssygeplejerske på skadestuen. Hun ønsker ikke sit efternavn offentliggjort.

Ikke til rådighed 24-7

28-årige Helle, der er sygeplejerske i København, har oplevet, at en mand skrev "tak for kærlig behandling" på Facebook og spurgte, om han måtte få hendes telefonnummer.

”Det er som om, at nogle mænd ikke forstår, at vi sygeplejersker ikke er til rådighed 24-7, og Gud, hvor er det belastende,” siger hun.

Også mange social- og sundhedsassistenter, organiseret hos FOA, oplever problemer med uønsket patientkontakt efter fyraften.

”Et stigende antal medlemmer må oftere beskytte deres privatliv ved at skjule deres efternavn,” siger FOA's forbundssekretær Inger Bolwinkel.

”Henvendelserne kan være af meget upassende og seksuel krænkende karakter, og nogle gange sender vedkommende chikanen ud i et internetforum, hvor ikke bare offeret, men også andre kan læse det.”

Afdelingssygeplejerske Hanne Boyles fra Århus Sygehus’ medicinske skadestue betegner det som ”en kedelig tendens”, at sygeplejerskerne oftere ser sig nødsaget til ikke at stå frem med fuldt navn.

"Det gør forholdet mellem os og patienten upersonligt. Vi er voksne og professionelle, og vi burde kunne præsentere os med vores fulde navn. Når vi sletter efternavnet, bliver det sværere for patienten efterfølgende at klage over - eller at rose sygeplejersken Mette, for hvem er hun?"

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her