Lene_Stephansen
Sygeplejersken Lene Stephansen ønsker samme sundhedsforsikring som andre ansatte i sundhedsvæsnet, men den kan hun ikke få lov til at tegne. Foto: Privat

Sygeplejersker kan ikke tegne kollektiv sundhedsforsikring: 'Det er ikke rimeligt'

8. feb 2021, 06:15
Læger, social- og sundhedsassistenter og jordemødre kan tegne en sundhedsforskning via en kollektiv aftale med Bauta Forsikring. Men sygeplejerskerne kan ikke, da Dansk Sygeplejeråd mener, det strider imod fagforeningens politik. Det er sygeplejersken Lene Stephansen så vred over, at hun har startet en underskriftindsamling.

Landets sygeplejersker kan via deres medlemskab hos Dansk Sygeplejeråd (DSR) tegne indboforsikring, bilforsikring og ulykkesforsikring hos Bauta Forsikring.

LÆS OGSÅ: Minister efter nyt drab på bosted: Det kommer til at tage tid

Men de har ikke mulighed for at tegne en sundhedsforsikring via deres medlemskab, selvom det er et produkt som Bauta Forsikring har på hylden. 

Det fandt sygeplejersken Lene Stephansen ud af, da hun skulle skifte arbejde.

Jeg synes, det er overformynderi, at Dansk Sygeplejeråd skal beslutte på mine vegne, at jeg ikke kan tegne en sundhedsforsikring der
Lene Stepahnsen, sygeplejerske

- Jeg troede egentlig ikke, at Bauta Forsikring havde en sundhedsforsikring. Så jeg blev faktisk overrasket, da jeg så den på deres hjemmeside. Men jeg blev mere overrasket, da jeg fandt ud af, at jeg ikke kunne få lov at tegne den.

Det kan hun ikke, fordi DSR ikke har lavet en kollektiv aftale med Bauta Forsikring om, at deres medlemmer kan tegne lige præcis den forsikring.

- Jeg ringede til DSR, der fortalte mig, at årsagen er, at jeg jo er dækket af det offentlige og kan ligesom alle andre borgere komme på hospitalet, hvis jeg bliver syg. Jeg synes, det er overformynderi, at Dansk Sygeplejeråd skal beslutte på mine vegne, at jeg ikke kan tegne en sundhedsforsikring der.  

Reaktioner på Facebook

For de fleste sundhedsforskningen gælder det, at den forsikrede kan modtage hurtig behandling ved sygdom eller skade. Dette gælder også for en sundhedsforsikring hos Bauta Forsikring. På hjemmesiden står der under punktet Sundhedsforsikring: Du er sikret forundersøgelse og behandling inden for 10 hverdage.

Lene Stephansen kan naturligvis tegne en sundhedsforsikring hos et andet forsikringsselskab. Men der vil det koste hende mere, fordi priserne falder, når fagforeninger indgår kollektive aftaler med forsikringsselskaber. Bauta Forsikring er en del af Lærerstandens Brandforsikring og Dansk Sygeplejeråd ejer 4,3 procent. 

Det vil være svært at argumentere politisk for at prioritere det offentlige sundhedsvæsen, hvis vi har medlemstilbud, som set med vores øjne, modarbejder vores ønske om at styrke et solidarisk sundhedsvæsen
Anni Pilggard, næstformand i DSR

- Jeg har undersøgte det, og Bauta Forsikring er meget konkurrencedygtige. En forsikring hos dem koster 2.386 kroner om året, mens en sundhedsforsikrings hos Tryg vil koste minimum 1.000 kroner mere om året.

Ifølge oplysninger fra Tryg er prisen for en sundhedsforsikring hos dem 3.493 kroner.

Lene Stephansen oprettede efter sin samtale med DSR en underskriftindsamling, hvor hun opfordrer andre sygeplejersker, der deler hendes forargelse, til at skrive under.

Hun skrev også et opslag på en lukket Facebook-gruppe for sygeplejersker, hvor hun udtrykker sin frustrationer.

Opslaget fik hurtigt 500 sure smileys og over 600 kommentarer hovedsagligt fra andre sygeplejersker, der delte hendes frustrationer. En af dem, der kommenterede på opslaget, var Anni Pilgaard, der er næstformand i Dansk Sygeplejeråd. Her bekræfter hun, at det ikke er muligt at tegne en kollektiv sundhedsforsikring. Dernæst svarer hun på hvorfor:

- Det vil være svært at argumentere politisk for at prioritere det offentlige sundhedsvæsen, hvis vi har medlemstilbud, som set med vores øjne, modarbejder vores ønske om at styrke et solidarisk sundhedsvæsen, hvor alle har samme adgang til behandling. DSR går ind for lighed i sundhed, og med en sundhedsforsikring kan man i nogle tilfælde komme foran i køen, fordi du er forsikret og ikke pga. af et fagligt skøn. Det, mener vi ikke, er lighed i sundhed, lyder det i Anni Pilgaards Facebook-svar.

Vi skal ikke løfte opgaven

Lene er det ikke et fair, at en fagforening som jeres, tager lige præcis det politiske standpunkt?

- Jeg er jo ikke bare sygeplejerske, jeg er også borger. Bare fordi vi er sygeplejersker, så skal vi ikke løfte den opgave. Andre offentligt ansatte i sundhedsvæsnet kan godt få sundhedsforsikringer som læger, portører, social- og sundhedsassistenter og fysioterapeuter, hvorfor skal vi som sygeplejersker, så ikke kunne? Jeg synes ikke, det er rimeligt, siger hun og tilføjer, at også privatansatte sygeplejersker er blandt DSR’s medlemmer.

- Med en sundhedsforsikring er det også muligt at få dækket omkostninger i forbindelse med fysioterapi, kiropraktor og psykolog - sidstnævnte er temmelig relevant for mange af DSR’s medlemmer, der er ramt af stress, siger hun. 

Jeg synes også, tanken om, at vi alle er lige i sundhedsvæsnet er smuk. Men sådan er det ikke
Lene Stephansen, sygeplejerske

Ifølge Bautas hjemmeside kan stort set alle andre sundhedsfaglige faggrupper tegne en sundhedsforskning blandt andre de grupper, som Lene Stephansen nævner.

- Jeg synes også, tanken om, at vi alle er lige i sundhedsvæsnet er smuk. Men sådan er det ikke. Man kunne også vælge at se på det på en anden måde: Hvis vi er flere, der får hjælp i det private, så tager vi også en byrde fra det offentlige sundhedsvæsen.

Lene Stephansens underskriftindsamling havde onsdag eftermiddag 364 underskrifter. Hun planlægger at aflevere underskrifterne til DSR. Men måske har Lene Stephansens kamp allerede båret frugt.  

LÆS OGSÅ: Sygeplejersker i fælles opråb: Vi går grædende hjem og patient­ sikkerheden er helt væk

Dansk Sygeplejeråd oplyser nemlig, at fagforeningen ikke kan svare på A4 Arbejdslivs spørgsmål på nuværende tidspunkt, fordi man er ved at se på sagen på baggrund af henvendelser fra medlemmer.