Hvis en patient får den forkerte medicin eller noget går galt under en operation, er sundhedsansatte forpligtet til at indrapportere det i et datasystem, så sundhedsvæsnet kan lære af fejlene. Men på grund af travlhed sker det ofte ikke. Sygeplejersken på billedet har ikke med sagen at gøre. Foto: Linda Kastrup / Ritzau Scanpix arkiv

Sygeplejersker har for travlt til at rapportere fejl: Kan koste menneskeliv

17. jun 2019
En ny undersøgelse viser, at hver fjerde sygeplejerske ikke har indberettet sidste gang, der skete en fejl, som kunne få konsekvenser for patienten, selvom alle sundhedsansatte er forpligtet til det. Det skyldes først og fremmest travlhed.

Hver fjerde sygeplejerske har ikke indberettet den seneste gang, der skete en fejl, som kunne have fået konsekvenser for patienten. Det skriver Politiken på baggrund af en undersøgelse blandt over 2.000 sygeplejersker, som Dansk Sygeplejeråd har gennemført.

Læs også: Læge voldtog og bedøvede kvinder: Nu er han dømt

Det skyldes først og fremmest travlhed, viser undersøgelsen.

Det vækker bekymring hos patientforeninger.

- Det afspejler det pres, som vi ved er derude. Men det bider sig selv i halen. Presset producerer flere fejl, og så bliver behandlingerne dyrere. Så vi er i gang med en rigtig dårlig spiral, siger Annette Wandel, som er vicedirektør for Danske Patienter, til Politiken.

Hvis noget for eksempel går galt under en operation eller en patient får udleveret det forkerte medicin, skal sundhedsansatte indberette det i en database, så sundhedsvæsenet kan rette op på procedurerne og forhindre, at det sker igen.

Fejl koster milliarder

Fejlene er dyre, både i kroner og menneskeliv. De utilsigtede hændelser koster potentielt sundhedsvæsenet mellem 10 og 14 milliarder kroner, lyder et forsigtigt skøn fra sundhedsøkonom Søren Rud Kristensen ved Syddansk Universitet.

Og hvert år dør mellem 1.200 og 3.000 danskere af skader, der sker under en indlæggelse, estimerer organisationen Dansk Selskab for Patientsikkerhed.

Danske Regioner er enig i, at der er et problem. Løsningen er både at kigge arbejdsgangene igennem for at sikre, at der er tid til at indberette fejl, og at få flere midler til sygehusene. I forhandlingerne med den kommende regering om sygehusenes økonomi vil Danske Regioner lægge op til 2 milliarder kroner ekstra om året til sygehusene, siger Anders Kühnau (S), som er formand for Danske Regioners løn- og praksisudvalg.