Ansat på Aarhus-plejehjem: Nu må det være nok!

Karin_Kvistgaard_Sygeplejerske
Karin Kvistgaard er sygeplejerske. Foto: Privatfoto
30. jul. 2020 21.00
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
Stop nu med at holde hænderne over dem, der ikke egner sig til at arbejde med gamle mennesker. Stop med at dømme alle på grund af nogle få!

GØR NOGET NU! Dokumentaren "Plejehjemmene bag facaden", viser i al sin tydelighed, at der er mennesker, der ikke skal varetage omsorgen for de skønne, gamle mennesker. Bare fordi man har et stykke papir, der beviser, at man har en uddannelse, er det ikke ensbetydende med, at man er god til sit job.

LÆS OGSÅ: FOA: Arbejdspres kan føre til forråelse blandt ansatte på plejehjem

Det handler ikke "kun" om manglende faglighed og ressourcer, det handler om manglende menneskelighed og empati.
Nogle eksperter siger, det handler om personale, der er presset så langt ud, at de handler uhensigtsmæssigt på grund af afmagt. Det plejepersonale, som er vist i klippene med omsorgssvigt og som udøver omsorgssvigt, er ikke ofre. De handler fuld bevidst og gider ikke at skifte ble, de ejer ikke empati, de lytter ikke til borgerne. Hvem har lyst til at spise frokost med en fyldt ble?! De ser ikke borgerne som mennesker, men som en opgave, der skal løses, og det gider man i øvrigt ikke!

Det allermest skræmmende ved disse optagelser, er, at Niels og Else faktisk godt kan give udtryk for, hvad de har behov for, og hvad der gør ondt og er ubehageligt. Hvordan behandler man så dem, der ikke kan det? De har begge pårørende, der har mistanke om, at noget er galt. Hvad med dem, der ikke har det?

VI HAR IKKE PLADS til den slags personale på plejehjemmene, vi skal ikke bruge tid og ressourcer på at diskutere faglighed og menneskelighed med uegnet personale. Vi skal bruge tid på at udvikle, opkvalificere og få de stille, kloge piger på banen i stedet. Dem, er der, tror jeg, stadig rigtig mange af!

LÆS OGSÅ: FOA-formand om skjult kamera: "Plejepersonale skal ikke i offentlig gabestok"

Et eksempel på en stille, klog pige, er en medarbejder fra Kongsgården, der modigt står frem i Fagbladet FOA. Det er så flot, og jeg har den dybeste respekt for dette mod! Godt gået!

Vi skal gøre disse fantastiske, engagerede, menneskelige medarbejdere stærkere fagligt, så de får modet til at stille sig op mod de medarbejdere, der ikke hører hjemme på et plejehjem.

Det er korrekt, at det også er et spørgsmål om kulturen på de enkelte plejehjem, og den kan kun ændres, hvis der bliver "ryddet ordentligt op". Noget af vejen frem er at fyre uegnet personale, ikke kun plejepersonale men også ledere. Men det er altså ikke nok. Fagligheden skal styrkes med bevidstgørelse af kvalitetssikringsredskaber og kompetenceudvikling. Er man stærk faglig, er det meget nemmere at stille sig op mod en kollega, der handler uhensigtsmæssigt, fordi man kan argumentere for og med sin faglighed. Det handler om borgersikkerhed! Vi står med andres liv i vores hænder, det er både borgernes liv, men også vores samvittighedsfulde kollegers liv! Er de ikke noget værd?!

Jeg har ingen doktorgrader i noget som helst, men jeg har set et plejehjem indefra. Jeg arbejder "på gulvet" og kan godt se, hvordan problemerne kan opstå
Karin Kvistgaard, sygeplejerske i den direkte pleje på et velfungerende plejehjem

Jeg er klar over, at nogle eksperter vil ryste på hovedet af mig, når jeg ytrer mig på denne måde, men nogen skal jo kalde en spade for en spade og tage bladet fra munden. Jeg har ingen doktorgrader i noget som helst, men jeg har set et plejehjem indefra. Jeg arbejder "på gulvet" og kan godt se, hvordan problemerne kan opstå. Jeg har ikke set omsorgssvigt, men jeg har oplevet udfordringer i forhold til manglende kompetencer og kompetenceløft. Afmagt, som er forårsaget af manglende viden, kan føre til uhensigtsmæssig tilgang til borgerne. Som eksempler kan nævnes demens og Parkinsons sygdom, som begge er meget komplekse og kræver specialviden.

HELDIGVIS HAR VI rigtig mange af de stille, kloge piger. Dem, der arbejder med samvittighed, menneskelighed, sund fornuft og masser af hjerte. De stille, kloge piger kan desværre blive tromlet af inkompetent personale, der lider af mangel på empati. De stille, kloge piger kæmper deres egen stille kamp, men kan stå mod overmagten. De råber ikke op, de bliver usikre på egne evner og kompetencer, de kan blive ofre, lige såvel som borgerne. Det er dem, vi skal hjælpe, det er dem, vi skal styrke! Vi skal lytte til dem og styrke deres selvværd, bekræfte dem i, at det er dem, der har fat i det rigtige. Hvis de oplever, at der aldrig bliver lyttet til dem, at de ikke bliver set, betaler de prisen med psykisk nedbrud og mærkes resten af deres liv på grund af deres engagement og empati.

LÆS OGSÅ: Ansat på Aarhus-plejehjem: Vores hjerter banker for de ældre - lyt nu til os!

Det må simpelthen ikke ske, for så bliver der store problemer for ældreplejen i fremtiden, endnu større end det, vi ser nu! De kan blive tvunget ud i situationer, de ikke har lyst til at være en del af, fordi de er bange for at stå alene. Vi skal tænke på, at vi taler om en personalegruppe, der arbejder tæt sammen og er dybt afhængige af hinanden. Hvem ønsker at blive frosset ud af sine kolleger og hånet, fordi man vil gøre sit arbejde godt? Det er den risiko, man løber, når man går mod strømmen og det er ikke nemt. De bliver tvunget ud i overgreb mod borgerne, men de er også selv ofre for overgreb, udført af deres kolleger. Der skal simpelthen være ressourcer til udvikling af fagligheden, både i form af oplæring og opkvalificering. Kompetenceudvikling er en nødvendighed, der er alt for lidt tid til i dag. Faglighed gør stærk. Vi skal sammen have styrken til at få ryddet op, ved at råbe op!

KÆRE KOLLEGER, I er IKKE alene, og I kan godt, men I er nødt til at komme frem i lyset, som den modige medarbejder fra Kongsgården! Der er rigtig mange af os, og hvis vi står sammen, så KAN vi ændre noget, så SKAL vi høres!

Politikerne har brug for vores hjælp, eksperterne har brug for vores hjælp for at finde de rigtige løsninger!

De virkelige eksperter i, hvad der foregår på plejehjemmene bag facaden, er os, og vi har også selv et ansvar for at dele vores viden med dem, der skal hjælpe os!

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].