Sygeplejerske og SF'er: Skal man til Grønland for at få en tissepause?

Lise_M__llerr_2017_1650px
29. okt. 2020 13.17
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

I GRØNLAND KAN MAN søge en stilling som sygeplejerske, hvor arbejdsgiveren i stillingsannoncen har skrevet at de tilbyder: ”Tid til at spise sin madpakke og gå på toilettet”.

Indlægget fortsætter efter opslaget

Screenshot af jobopslaget fra Sundhedsjob.dk

Man behøver ikke tænke længe over det, før man indser, hvor grotesk det er. Det sørgelige er naturligvis, at denne arbejdsplads ”blot” responderer på viden om, at mange mange steder, hvor danske sygeplejersker søger job, da kan man end ikke tilbyde det.

LÆS OGSÅ: Sosu'er og sygeplejersker slår alarm: Vi er slidt ned

Arbejdsgivere søger rask væk "robuste medarbejdere, der kan have mange bolde i luften og som er omstillingsparate" til at dække over et grotesk og sygt arbejdsmiljø, der slider medarbejderne ned.

JEG SELV FORLOD for fire år siden et arbejde i hjemmesygeplejen. Først i månederne efter at være holdt op indså jeg omfanget af mit stress-niveau, da trætheden og oste-klokken om mit hoved forsvandt. Jeg kunne sove igen og huske, ikke mindst.

Forud var gået mange måneder med syge kolleger, opgaver der tårnede sig op og usikkerhed, fordi kompetencerne ikke altid var til stede. Undervejs sagde jeg farvel til mange kolleger. Jeg selv blev nummer 14 ud af 17, der på et år sagde op. Jeg synes, vi kæmpede en kamp for at levere noget, vi kunne være stolte af og en sygepleje, som vi synes, borgerne fortjente.

LÆS OGSÅ: Forbundsformænd: Vi har råd til velfærds- og klimaløft, selvom vi har corona

Jeg mødte de mest brave kvinder og mænd i løbet af de 15 måneder i hjemmeplejen og hjemmesygeplejen, for slet ikke at tale om de borgere, der har indprentet sig i mit hjerte og i min sjæl. På den måde var det både det bedste og det værste job. Jeg nåede at stoppe, før jeg blev syg, men flere af mine kolleger var syge i længere tid undervejs.

Jeg har hørt "Det offentlige skal køre længere på literen", så længe, at jeg ikke engang får kvalme mere
Lise Müller, syygeplejerske og SF'er

Og vi var desværre langt fra alene, for hver dag er 35.000 danskere syge med stress.

DET ER LET AT KLANDRE den enkelte leder. Nogle steder giver den endda mening. Men den enkelte leder agerer på baggrund af en politisk virkelighed. For det er i det politiske system, ansvaret ligger. Effektiviseringer og enøjet tro på regneark og produktivitet har skabt et system, der er spændt til bristepunktet. Hvor det er svært at udvikle på faglighed til gavn for borgere og patienter, fordi det ikke er en såkaldt ”produktion”. Jeg har hørt ”Det offentlige skal køre længere på literen”, så længe at jeg ikke engang får kvalme mere. Men det offentlige er forbi det punkt, hvor der kan hentes noget på den konto, for mange steder er endda spise- og tissepausen taget med. Resultatet er klart: Træthed, sygemeldinger og flugt fra faget samt en offentlig sektor som ikke mere udvikler indsatsen, men kun gør det absolut nødvendige.

LÆS OGSÅ: 21 kvinder fortæller om sexisme i fagbevægelsen: 'Ham jeg deler madras med er ved at tage bukserne af mig'

Så hvis du spørger hvorfor vi skal tage et jobopslag fra Grønland med plads og tid til at tisse og spise alvorligt, så er svaret, at det er et respons på et dansk arbejdsmarked og et alvorligt vink med en vognstang om, at noget for længst skulle være gjort.

Din mening

På A4 Arbejdsliv vil vi rigtig gerne dele din mening om arbejdslivets udfordringer og idéer til løsninger med vores andre læsere. Så send et debatindlæg til [email protected] - husk gerne et foto.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].