Sygeplejerske: Lad os nu gøre op med den historiske uretfærdighed i lønnen!

22. apr 2020, 14:47

SYGEPLEJERSKE, SOSU-ASSISTENTER og andet sundhedspersonale hyldes lige nu verden over, og mange mennesker viser deres taknemmelighed ved at tilbyde gratis kaffe, flødeboller eller kager til hele afdelinger. Forældre har i denne tid også særligt fået indsigt i, at det at være lærer eller pædagog heller ikke er nogen ”walk in the park” og har erkendt, hvor meget på spanden vi er uden skoler og daginstitutioner, især hvis vi selv skal have arbejde fra hånden.

LÆS OGSÅ: Polske ansatte afslører: Firmaer ser stort på opfordring til coronakarantæne

Blandt sundhedsprofessionelle har frustrationen over den manglende test-strategi og måske endnu værre de manglende forsigtighedsprincipper i relation til de snart berømte værnemidler været til at føle på. Mangen en gang har oplevelsen været, at vejledningerne snarere byggede på, hvad der var af værnemidler end på, hvad det ville være klogt at benytte.

Til det kan man kynisk konstatere: Hvad skulle styrelserne ellers gøre? Men kan også anlægge det synspunkt, at det repræsenterer et alvorligt tillidsbrud, når den styrelse, der skulle have fagfolkenes ryg, sender dem i krig uden våben.

Corona-krisen er et oplagt tidspunkt til endelig at få gjort op med den historiske uretfærdighed begået i forhold til de såkaldte kvindefag.
Lise Müller, sygeplejerske og næstformand i SF

I denne tid diskuteres lønnen heftigt i interne fora. Og lad mig sige det klart: Det skyldes ikke den øgede risiko for at blive smittet med Covid-19 og det er heller ikke på grund af den, at det er nødvendigt at diskutere løn. Selvom det ville være grund nok. Nej, corona-krisen er et oplagt tidspunkt til endelig at få gjort op med den historiske uretfærdighed begået i forhold til de såkaldte kvindefag.

DE PÆNE piger har længe været vrede. Og den vrede ulmer så meget og har ulmet så længe, at det blot er et spørgsmål om tid, hvornår det eksploderer.

Sygeplejefaget og pædagogfaget er kvindefag. Det betyder helt konkret, at da Tjenestemandskommissionen i 1969 skulle fastsætte løntrin for de offentlige fag, så blev kvindefagene placeret nederst. Fagene var jo ikke forsørger-fag, men primært fag som kvinder, der blev forsørget af deres mænd, kunne ”hygge sig med” sådan på fritids-basis. Sådan har det været siden. Den placering er blevet rammesættende for, hvor kvindefagene ligger lønmæssigt lige siden.

LÆS OGSÅ: Danmarkskort: Nu rammer coronaledigheden hårdest i Sønderjylland

Det er den historiske uretfærdighed, som det er nødvendigt at gøre op med, for det er den, der gør at de fag, som kvinder traditionelt har søgt mod, er lønnet dårligere end de fag, mænd har søgt mod. Når borgerlige debattører postulerer, at hvis kvinder vil have højere løn, skal de vælge noget, der betaler betaler bedre eller forhandle bedre, ja så vælger de at se bort fra historien. Det må og skal være slut med at kunne postulere at løn er fastsat ud fra, hvad der skaber værdi.

Tiden er inde nu til at lægge sporene til forandring, til ligestilling og lighed.

For vi er jo nu enige om, at omsorgsfagene skaber mere værdi – de kan ikke undværes – er det ikke det corona-krisen har lært os?