En revisionsrapport viser, at fagforeningsformanden Vibeke Westh over tre år har taget 104 taxature mellem sin privatadresse og arbejdspladsen.

Sygeplejerske-formand gik af efter kritik: Nu sætter hun ord på

2. jul 2019
Formand for Dansk Sygeplejeråd i Hovedstaden, Vibeke Westh, sætter nu ord på sin afgang, der kommer efter afsløring af, at hun har kørt private taxiture for medlemmernes kontingentkroner.

Formanden for Dansk Sygeplejeråd i Hovedstaden, Vibeke Westh, valgte i weekenden at trække sig fra sin post, efter hun var blevet centrum i en sag om brug af kontingentkroner til privat taxikørsel.

LÆS OGSÅ: Efter kritik af privat taxakørsel for medlemskroner: Sygeplejerske-formand går af

Nu sætter hun ord på sit farvel i et langt opslag på Facebook.

'Der indgået en aftale og jeg fratræder som kredsformand med det samme. Men mit engagement i vores fag, i sygeplejerskernes vigtige samfundsrolle og i udviklingen af vores sundhedsvæsen kommer aldrig til at høre op,' skriver Vibeke Westh blandt andet i sit opslag. 

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

I denne uge brød et medlemsoprør ud mod kredsformanden, da det kom frem i Ekstra Bladet, at Vibeke Westh havde kørt private taxi-ture for mindst 17.294 kroner.

Den nu tidligere kredsformand bruger en stor af sit Facebook-opslag på at takke diverse samarbejdspartnere, og hun lægger ikke skjul på, at hendes exit kommer tidligere end forventet.

'Jeg havde troet, at vi skulle blive ved sammen mange år endnu, men sådan skulle det ikke være,' skriver Vibeke Westh på Facebook.

Artiklen fortsætter efter Facebook-opslaget

Kære alle fb venner, sygeplejersker, sygeplejestuderende, fantastiske faglige gode kollegaer i fagbevægelsen,...

Slået op af Vibeke WesthTirsdag den 2. juli 2019

Presset på Vibeke Westh, der har stået i spidsen for sygeplejerskerne i hovedstaden i 12 år, kom på baggrund af en kritisk rapport fra revisionsfirmaet Deloitte, som blev udarbejdet som følge af flere anonyme henvendelser.

Rapporten viser, at formanden over tre år har taget 104 taxiture mellem sin privatadresse og arbejdspladsen. Taxiture der beløber sig til 17.294 kroner. Vibeke Westh skal nu betale pengene tilbage, fordi medlemmerne - ifølge fagforeningens regler - ikke skal dække hendes transport til og fra arbejde.

Dertil kommer 469 taxiture, som enten slutter eller starter på Vibeke Wesths privatadresse. Her er det mere usikkert, om det er i strid med fagforeningens regler.

Samlet set løber Vibeke Wesths taxi-udgifter i perioden 2016-2018 op i 180.000 kroner. Ifølge Deloitte-rapporten er Vibeke Wesths taxiforbrug tre til fem gange større end hele det øvrige formandskabs i Kreds Hovedstaden, der tæller fem næstformænd.

Advokat: Sagen er blæst ud af proportion

Vibeke Wesths advokat Finn Schwarz, lod i sidste uge forstå, at han mente, at sagen var blæst ud af proportion:

- I min verden er der ikke fugls føde på den sag. Det har vi også fortalt Dansk Sygeplejeråd. Vi har også fortalt, at processen har været meget uskøn. Jeg er stærkt forundret over den måde, som Dansk Sygeplejeråd har grebet sagen an på, sagde han til Ekstra Bladet.

Selv søgte Vibeke Westh at afværge kritikken umiddelbart før afsløringen af taxikørslen kom frem. På sin Facebook-profil skrev hun:

'Det er selvfølgelig meget ubehageligt, at politiske kollegaer i Dansk Sygeplejeråd på den måde sår tvivl om min troværdighed og moralske kompas. Men lad mig understrege: Jeg har ren samvittighed, alt er gået til efter bogen, og ingen regler er blevet brudt', skrev hun blandt andet.

Siden buldrede debatten løs på de sociale medier og kulminerede altså med, at Vibeke West i weekenden trak sig fra sin post. 

- Jeg er glad for, at vi har fundet en løsning. Vi har indgået en aftale med Vibeke Westh, som ligger inden for rammerne af, hvad DSR's kongres har besluttet for politikere, som fratræder, og som genopretter forholdene. En del af aftalen er, at vi ikke kommenterer yderligere på aftalen, sagde Kristina Robins, som er ny kredsformand i Kreds Hovedstaden, i den forbindelse til A4 Nu.