20190909-152117-A-1920x1281we
Arkivbillede. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Sygeplejerske angrebet af coronaskeptikere: 'Jeg ved, hvor hun bor - vi finder hende'

22. dec 2020, 16:15
En sygeplejerskes Facebook-opslag om belastede kolleger og en opfordring om at passe på hinanden, antændte en storm af corona-skeptikere, der vil 'opspore hende og stille hende til ansvar'. Skræmmende og dybt uacceptabelt, lyder det fra DSR, der opfordrer til at politianmelde trusler.

Der er pres på hospitalerne og sundhedspersonalet. Derfor er det vigtigt, at man gør en indsats for at efterleve myndighedernes anbefalinger og begrænse smitten med coronavirus.

Så uskyldigt var budskabet i et Facebook-opslag, der udløste en lavine af ubehagelige henvendelser til en sygeplejerske på Gentofte Hospital. 

Bag de mange kommentarer, hvoraf flere kan opfattes truende, står en gruppe af konspirationsteoretikere og coronaskeptikere, der mener at regeringen, sundhedspersonale og journalister lyver om, hvorvidt corona er farligt eller overhovedet eksisterer. 

- Det starter med, at de vil have beviser på, at der flere COVID-patienter indlagt for tiden og så udvikler det sig til, at man skal opspore hende og finde ud af, hvor hun bor, så man kan stille hende til ansvar, fortæller Kristina Robins, formand for Dansk Sygeplejeråd i hovedstaden,

'Jeg ved, hvor hun bor'

Kristina Robins tog kontakt til sygeplejersken efter at have set de mange kommentarer, hvor sygerplejersken blandt andet bliver beskyldt for at være betalt for at sprede propaganda og løgne om COVID-19 som en del af en konspiration, hvor regeringen forsøger at opnå kontrol med befolkningen. 

- Når hun ser de her ting, bliver hun selvfølgelig forskrækket, fordi hun føler sig truet på sin person. Det er efter min opfattelse trusler, der er tale om. Det er meget bekymrende, siger Kristina Robins.

LÆS OGSÅ: Hospitalspersonale i knæ: 'Jeg er bare så træt, så træt, så træt'

Den oprindelige Facebook-tråd er slettet, men næstformand i SF Lise Müller, der selv er sygeplejerske har delt et skærmbillede af nogle af de kommentarer, der er blevet skrevet om sygeplejersken.

"Jeg ved hvor hun bor. Har lige en, jeg kan ringe til" og "Vi finder hende sgu" kan man blandt andet læse.

Det er blandt kommentarer som disse, der har fået sygeplejersken til at slette sit oprindelige Facebook-opslag og trække sig fra debatten.

- Hun er virkelig rystet og er rigtig ked af, at hendes opslag med budskabet om, at vi skulle passe på hinanden, kunne afstedkomme så grove reaktioner, fortæller Kristina Robins.

Sletning udløste endnu et angreb

Men da sygeplejersken slettede opslaget, udløste det en ny bølge af vrede beskyldninger og kommentarer.

- Hun trak sig, fordi det blev for voldsomt. Det udløste så en masse angreb om, at hun skjuler noget. Så bliver det pludselig dobbelt-voldsomt, siger Kristina Robins. 

En af dem er debattøren og anti-5G-aktivisten Flemming Blicher. Han har blandt andet arrangeret flere demonstrationer mod epidemiloven foran Christiansborg. I et opslag mandag skriver han:

- Vi skal have fat i de læger og sygeplejersker der bliver ved med at holde hånden over regering og narrativ. De SKAL stilles til ansvar! Hellere nu, end bagefter. Hjælp med at opspore (sygeplejersken, red.) og stille hende til ansvar for at medvirke til denne frygtpropaganda, og bede hende om beviser.

LÆS OGSÅ: Alarmerende tilstand på covid-afsnit: Sygemeldinger, trusler om opsigelser og grædende kolleger

Formanden for hovedstadens sygeplejersker er chokeret over retorikken blandt coronaskeptikerne, der deler sygeplejerskens navn og arbejdssted.

- Det er jo en voldsom opførsel og voldsomme beskyldninger. Jeg er helt målløs. Jeg har aldrig set noget lignende. Jeg synes, det er skræmmende og dybt uacceptabelt. Det skal stoppe nu!, siger Kristina Robins.

Flemming Blicher har cirka 4500 følgere på Facebook og hans opslag har i skrivende stund fået 1.200 kommentarer.

Blandt dem er der flere, der gentager, at sygeplejersken skal i fængsel for at sprede løgne og propaganda, men langt størstedelen af personerne, der blander sig, er sundhedspersonale og sympatisører, der støtter sygeplejersken.

Flere af dem skriver, at de vil politianmelde Flemming Blicher for trusler.

Ikke til hensigt at true

Flemming Blicher har siden redigeret sit oprindelig opslag og tilføjet:

- Jeg er på ingen måde ude på at true (sygeplejersken, red.) med ovenstående kommentar. Hun skal lige som alle andre i sundhedssektoren, i journaliststanden og blandt politikerne (bl.a. Brostrøm, Mølbak, Okkels) stilles til ansvar via Notices of Liability og Ansvarsforkyndelser.

Med 'ansvarsforkyndelse' henviser han til et dokument, der skal gøre personer opmærksomme på deres 'ansvar' i forbindelse med coronapandemien og de angivelige ulovlige overgreb, som coronaskeptikerne mener, befolkningen bliver udsat for.

Tidligere er der blevet sendt lignende 'noifikationer om ansvarspådragelse'  til folketingsmedlemmer og borgmestre for at drage dem til ansvar for konspirationsteorien om 5G-netværkets påståede skadelige effekter. 

LÆS OGSÅ: Bonus-ordninger breder sig blandt corona­sygeplejersker

BT har fået fat på Flemming Blicher, der over for avisen afviser, at han har haft til hensigt at true sygeplejersken.

- Jeg er virkelig ikke en, der går og truer. Jeg kan godt se, at det kan misforstås, men det handler om papirarbejde, siger han og tilføjer:

- Jeg kan godt se, at nogen skriver, at de ved, hvor hun bor, og har lagt et billede op af hendes hus. Det sidste har jeg ikke selv set, for det er vist slettet igen. Men jeg mener generelt, at sundhedspersonalet skal stilles til ansvar, når de skriver sådan noget. Det puster til den frygtpropaganda, som både regeringen og journalister er slemme til, siger Flemming Blicher til BT.

Efter BTs opkald har Flemming Blicher tilføjet en form for undskyldning til sit oprindelige Facebook-opslag.

- (...] så vil jeg understrege at jeg på ingen måde opfordrer til at denne sygeplejerske skal føle sig truet som individ. Og jeg beklager, hvis hun har følt sig truet, skriver han.

Sundhedsminister vil undersøge sagen

A4 Arbejdsliv har været i kontakt med sygeplejersken, som ikke ønsker at stille sig frem i medierne på nuværende tidspunkt.

Episoden er dog nået hele vejen til sundhedsminister Magnus Heunicke (S), efter at den radikale folketingspolitiker Stinus Lindgreen gjorde ham opmærksom på, hvad der er foregået.

- Prøver at få undersøgt, hvad der er op og ned. Danmarks sundhedspersonale arbejder døgnet rundt for os. Det her ser helt uacceptabelt ud, svarer sundhedsministeren på Twitter.

Dansk Sygeplejeråd: Dette skal du gøre, hvis du bliver angrebet på nettet

- Sygeplejersker har ligesom alle andre offentligt ansatte ytringsfrihed, som vi bør kunne bruge uden at opleve repressalier af denne karakter, lyder det fra Kristina Robins.

Kredsformanden har følgende anbefalinger til sine kolleger og medlemmer, hvis de oplever noget lignende:

1. Anmeld opslag og kommentarer til politiet, hvis de har en truende karakter.

2. Anmeld det til Facebook som chikane, så opslagene med personfølsomme oplysninger slettes.

3. Kontakt Dansk Sygeplejeråd for at få vejledning og støtte i forhold til sagen.

- Trusler påvirker én psykisk. Hvis man oplever noget lignende og har det så skidt, at man har svært ved at tage på arbejde, kan Dansk Sygeplejeråd træde til og hjælpe ved at tale med arbejdsgiver, så eventuelle psykiske følgereaktioner ikke skaber arbejdsmæssige problemer, siger Kristina Robins.