Sygemeldt? Så skal du bo i Viborg

10. dec 2013, 12:33
Kunsten at få sygemeldte danskere til at holde kontakten med arbejdsmarkedet er svær for de fleste jobcentre. I Viborg har man dog gode resultater.

Mange sygemeldte danskere mister deres arbejde i løbet af de første tre måneder, de er sygemeldt. Samtidig viser talrige undersøgelser, at at jo længere tid, man er væk fra arbejdsmarkedet på grund af sygdom, jo fjernere bliver udsigterne til at vende tilbage. Det skriver Helle Holt, seniorforsker ved SFI og Carsten Kjærgaard, seniorkonsulent ved Cabi (Center for Aktiv Beskæftigelsesindsats, red.) i dag i en analyse i Politiken.

De peger på, at Jobcentrets tidlige og effektive indsats er helt afgørende for, om man får samlet den sygemeldte op og bevarer en livline til arbejdsmarkedet. At det kan lade sig gøre viser, den indsats man har gjort i Viborg. Jobcentret  har høstet gode erfaringer med at lave aftaler med lokale virksomheder og yde en lynhurtig og fleksibel indsats for den sygemeldte.

“Jobcentret havde lavet aftaler med 160 lokale virksomheder og stillet ydelser gratis til rådighed for dem, såsom faste kontaktpersoner, garanti for akut hjælp indenfor 48 timer og  koordinering mellem kommunens instanser. Som konsekvens faldt sygefraværet i virksomhederne med godt 12 og året efter 13,5 procent,” skriver forskerne.

Ikke den dybe tallerken

Jobcentret har vurderet, at indhugget i sygefraværet gav de lokale virksomheder en merproduktivitet til en værdi af 40 millioner kroner, simpelthen fordi fremmødet blev større. Samtidig sparede kommunen en masse penge til sygedagpenge.

Forskerne skriver, at det især i sager om stress, depression og psykisk arbejdsmiljø kan være frugtbart med et tidligt samarbejde mellem jobcenter, virksomhed og den medarbejder, der er blevet syg.

Landets jobcentre er ikke forpligtede til at gøre som Viborg. Men ifølge forskerne vil det være effektivt og de påpeger, at virksomhederne står på spring for at få hjælpen.

“Det er ikke, fordi jobcentrene skal opfinde den dybe tallerken for at komme virksomhederne i møde. Modeller til samarbejde om fastholdelse er allerede udviklet i mange jobcentre,” skriver de.

Stat og kommuner bruger hvert år 14,5 milliarder kroner på sygedagpenge og virksomheder i omegnen af 20 milliarder til løn under sygdom.