Sygelige egoister bliver ofte chefer

24. jun 2010, 09:55
Narcissister bliver tiltrukket af den store magt og indflydelse, som chefer har

Den ene procent af befolkningen, der anslås at være narcissister har en tendens til at ende i ledende stillinger.

Det er den opsigtsvækkende konklusion, som den norske forsker Christian  Enger Gimsø fra Handelshøjskolen BI i Oslo har fundet frem til.

”Det er specielt i ledelsesstillinger, vi finder tilbøjelighederne til narcissisme, fordi ledelsesstillinger tiltrækker folk med behov for anerkendelse, magt og indflydelse,” skriver forskeren i en kronik i avisen Dagens Næringsliv.

Hvor ofte narcissister reelt ender i chefstillinger er der ingen tal for, men der er en klar overrepræsentation, fordi det er socialt accepteret for narcissister at være chef, skriver Christian Enger Gimsø i en mail til Avisen.dk.

Narcissister gør ansatte syge

Det kan dog være risikabelt, hvis man får en sygelig egoistisk chef og sygefraværet risikerer til at stige.

Narcissister mangler empati for andre og vil ikke gå af vejen for at ødelægge andres karriere, hvis de går for tæt på.

”Narcissistiske ledere er arrogante, har store tanker om sig selv og sin egen betydning, færdigheder og kompetencer,” skriver Christian Enger Gimsø.

Syge chefer skal sorteres fra

Flemming Poulfelt, professor i ledelse fra CBS, har stødt på flere danske ledere, der er så egocentrerede, at de er skadelige for virksomheden.

Han mener, at det bør være bestyrelsens opgave at sortere disse typer fra, inden de ender i en chefstilling.

"Man risikerer at få en faglig dygtig leder, men én som mangler de menneskelige egenskaber. Derfor skal en professionel bestyrelse sortere disse typer fra, når de rekrutterer."