I fremtiden kan computere med kunstig intelligens måske erstatte mange af lægernes opgaver. Måske kan computerne tilmed gøre det bedre end lægerne. Arkivfoto. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Sygehuse kan tjene milliarder på person­følsomme oplysninger

14. okt 2019
Oplysninger om danskerne kan på sigt være med til at opruste sundhedsvæsenet gevaldigt. Men der er faldgruber ved at frigive personfølsomme oplysninger, advarer regionsformand.

Den store mængde sundhedsdata, som myndighederne ligger inde med, kan være mange milliarder værd.

Det viser en helt ny beregning fra Copenhagen Healthtech Cluster, der er etableret af Region Hovedstaden. Det er første gang nogensinde, at der er blevet foretaget sådan en vurdering i Danmark, skriver Berlingske.

Det nuværende sundhedsvæsen ville kunne optimeres for et sted mellem 9 og 14 milliarder kroner. På længere sigt kan gevinsten være helt op til 45 milliarder kroner, lyder vurderingen.

LÆS OGSÅ: Prisbelønnet sygehus straffes: Nu siger de ansatte stop

Til konsultation hos robotten

De mange big data kan med hjælp fra kunstig intelligens bruges til at diagnosticere patienter.

Hvis teknologien udvikles, kan en computer måske i fremtiden blive både hurtigere og mere præcis end lægerne. Det kan lette arbejdsbyrden på hospitalerne og sygehusene.

LÆS OGSÅ: Regioner: To milliarder kan sikre nok hænder på sygehuse

Gennem analyser af de mange sundhedsdata vil man potentielt kunne forudsige, hvem der bliver syge, og hvordan de bedst kan kureres.

Formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose, forudser, at der er et stort potentiale i at inddrage de mange millioner af data om danskerne i sundhedsvæsenet. Men hun advarer samtidig om, at det er en proces, der skal tilgås med stor forsigtighed.

- En bedre udnyttelse af data kan anvendes til at skræddersy behandlinger og finde frem til, hvem der har risiko for at blive syg og meget andet, men potentialet kan ikke realiseres fra den ene dag til den anden. Der er talrige dilemmaer, og borgerne skal kunne følge med og være trygge ved det, vi gør, siger Stephanie Lose til Berlingske.

Hun peger på, at en væsentlig risiko er, at de følsomme persondata bliver misbrugt. Det er medvirkende til, at myndighederne er tilbageholdende med at give big data fri.

Sådan kan sundhedsdata udnyttes

Eksempler på, hvordan sundhedsdata kan gøre sundhedssystemet mere effektivt.

- Bedre identifikation af ineffektive behandlinger.

- Færre indlæggelser og færre genindlæggelser.

- Bedre udnyttelse af maskiner og teknologi.

- Billigere behandlinger.

- Optimering af forløbet for patienterne.

- Forudsigelse af hvornår apparatur skal vedligeholdes.

Kilde: Berlingske