- Jeg kunne mærke, at jeg efterfølgende havde utroligt ondt i maven, når jeg skulle på arbejde. Jeg var ked af det. Jeg havde svært ved at koncentrere mig, når jeg skulle ind at passe en intensiv patient, siger sygeplejerske Sidsel Dahl Nielsen til P1 Morgen. Personerne på billedet har intet med historien at gøre. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix/Arkivfoto

Sygefraværet på hospital stiger: Jeg havde ondt i maven

8. okt 2019
Usikkerhed på arbejdspladsen får sygefraværet på Aarhus Universitetshospital til at stige. Vi sørger for det rette beredskab, siger hospitalsdirektør.

Sygefraværet blandt personalet på Aarhus Universitetshospital er steget efter flytninger, fusioner og besparelser. Det oplyser DR’s P1 Morgen.

Netop besparelser var grunden til, at sygeplejerske Sidsel Dahl Nielsen ikke kunne få den specialuddannelse i intensiv sygepleje, hun var blevet stillet i udsigt. Det betød, at hun efter sommerferien blev sygemeldt fra hendes job på hjerte, lunge intensiv afdelingen på Aarhus Universitetshospital.

- Jeg kunne mærke, at jeg efterfølgende havde utroligt ondt i maven, når jeg skulle på arbejde. Jeg var ked af det. Jeg havde svært ved at koncentrere mig, når jeg skulle ind at passe en intensiv patient, siger sygeplejerske Sidsel Dahl Nielsen til P1 Morgen.

LÆS OGSÅ: Lederens snæversyn er skæbnesvangert for medarbejderne

Sundhedspersonale hænger ikke på træerne

Sygefraværet blandt de over 9.000 medarbejdere på Aarhus Universitetshospital er steget fra 4,45 procent i 1. halvår 2018 til 4,79 procent i 1. halvår 2019. Det er højere end fraværet på Odense Universitetshospital, Rigshospitalet, Herlev Hospital og Gentofte Hospital.

Medarbejderne selv peger på usikkerheden om arbejdet som den del af forklaringen på udviklingen.

- Det foruroliger mig, at det begynder at stige, for hvis det stiger mere end det her, så har vi en udfordring i, at der ikke er noget sundhedspersonale, der hænger på træerne, hvis vi skal erstatte dem med nogle andre, siger fællestillidsrepræsentant for sygeplejerskerne på Aarhus Universitetshospital, Jacob Gøtzsche til mediet.

LÆS OGSÅ: Lisbeth Riisager: Styrelse varetager ikke lægers og patienters retssikkerhed

Det rette beredskab

Hospitalsdirektør på Aarhus Universitetshospital, Poul Blaabjerg, siger til P1 Morgen, at tallene ikke er alarmerende, men anerkender problemet og årsagen.

- Vi har lavet fusion, vi har lavet sparerunde, der er sket mange forandringer. Det gør rigtig meget for personalet, derfor er jeg ikke et sekund i tvivl om, at der er et element af pres og stress samlet set på medarbejderne, og det kan godt være en del af forklaringen, siger Poul Blaabjerg til P1 Morgen, der samtidig gør opmærksom på, at hospitalet sørger for, at man har det rette beredskab.