Chefen for Center for Job og Uddannelse, Kristjan Gundsø Jensen, har netop orienteret kommunens social- og beskæftigelsesudvalg om den nye behandling af sagerne. Foto: Pressefoto Helsingør Kommune

166 sager tjekket efter udskældt is-konkurrence: Afslørede ÉN fejl

15. jul 2019, 13:23
Helsingør Kommune har nu genbehandlet 166 sygedagpengesager efter massiv kritik af is-konkurrence, der skulle belønne hurtig sagsbehandling.

Efter massiv kritik af en konkurrence, hvor hurtig sagsbehandling blev belønnet med is, har Helsingør Kommune nu genbehandlet 166 sygedagpengesager. Den nye gennemgang har afsløret fejl i sagsbehandlingen af en enkelt sag, oplyser kommunen.

LÆS OGSÅ: Efter udskældt is-konkurrence på jobcenter: Nu afgøres sager om syge borgere

I den konkrete sag undlod kommunen at oplyse om, at borgerens sygedagpenge var stoppet, og at der i stedet skulle iværksættes et jobafklaringsforløb.

Sagsbehandlingen på jobcentret i Helsingør Kommune fik stor opmærksomhed, da det kom frem, at ledelsen havde stillet medarbejderne en isbar i udsigt, hvis de på tre uger kunne nedbringe antallet af borgere på sygedagpenge. Kritikken væltede ned over kommunen, der stoppede konkurrencen og lovede, at alle sager ville blive genbehandlet. 

Ud over de 139 sager, som blev behandlet, mens konkurrencen stod på, har kommunen givet yderligere 27 aktuelle sager et ekstra tjek. Chefen for Center for Job og Uddannelse, Kristjan Gundsø Jensen, har netop orienteret kommunens social- og beskæftigelsesudvalg om den nye behandling af sagerne: 

'Sagsgennemgangen viser, at vi i 165 af 166 har truffet en afgørelse, som efter vores vurdering er korrekt indenfor de gældende regler,' skriver Kristjan Gundsø Jensen i sin redegørelse, som A4 Nu har set.

Han afviser i redegørelsen, at fejlen, som blev konstateret, havde noget at gøre med den udskældte is-konkurrence: 

'Det drejer sig om en borger, der ikke kan forlænges på sygedagpenge og derfor skal overgå til jobafklaringsforløb. Sygedagpengesagen var blevet lukket i vores sagsbehandlingssystem, men der er ikke sendt en afgørelse til borgeren om stop af sygedagpenge og overgang til jobafklaringsforløb. Årsagen er ikke den omtalte konkurrence, men en misforståelse mellem to medarbejdere, da den ene gik på ferie og overdrog den videre sagsbehandling til en kollega', skriver Kristjan Gundsø Jensen.

Han tilføjer, at borgeren nu har fået besked om kommunens afgørelse.

'Hvis ikke vi havde opdaget fejlen, ville borgeren ved månedens udgang have fået udbetalt ressourceforløbsydelse (som man modtager, når man er i jobafklaringsforløb), men uden at borgeren havde fået besked om det. Hvis borgeren havde henvendt sig, skulle vi så have udbetalt sygedagpenge for hele juli, fordi vi ikke havde sendt en afgørelse om stop af sygedagpenge og overgang til jobafklaringsforløb - selvom vi vurderer, at borgeren skal overgå til jobafklaringsforløb indenfor gældende regler', skriver Kristjan Gundsø Jensen.

Det er en faglig konsulent, som sædvanligvis står for behandlingen af klager i kommunen, der har stået for genhandlingen. To borgere, der allerede har klaget over den oprindelige afgørelse, får nu deres sag sendt til behandling i Ankestyrelsen. 

I sidste uge erkendte Kristjan Gundsø Jensen over for A4 Nu, at is-konkurrencen ramte 'helt ved siden af skiven'.

- Der er blevet sat store spørgsmålstegn ved vores intentioner, og vi må nu arbejde på at få samlet noget af den tabte tillid op igen, sagde han. 

166 sager: Her er oversigten

Helsingør kommune har genbehandlet 166 sygedagpengesager. Her er resultatet: 

121 borgere har raskmeldt sig selv.

20 borgere er overgået fra sygedagpenge til jobafklaringsforløb.

6 borgere er raskmeldt af kommunen.

5 borgere er igen på sygedagpenge.

4 borgere er overgået til ressourceforløb.

8 borgere er overgået til førtidspension eller fleksjob.

1 borger er flyttet.

1 borgers sag er stoppet, fordi borgeren ikke medvirkede.

Kilde: Redegørelse fra Helsingør Kommune.