Sygechauffør: Uerfarne kolleger kan koste liv

3. okt 2013, 16:22
Det er decideret farligt, at flere regioner stiller for lave krav til chaufførerne i den liggende sygetransport. Det mener en erfaren chauffør.

En hjertepatient med smerter i venstre arm skal med en ambulance - ikke en sygetransport.

Men det ved chauffører i den liggende sygetranport ikke, hvis ikke de har nogen uddannelse.

Og det kan få alvorlige konsekvenser for både chaufføren selv og patienterne, mener en erfaren chauffør.

"De nye chauffører risikerer at blive kastet for løverne, hvis de ikke har noget erfaring eller uddannelse at trække på," siger chaufføren, der ønsker at være anonym af hensyn til forholdet til sin arbejdsgiver.

Uerfarne chauffører er i mange tilfælde ikke i stand til at vurdere patientens helbred, og kører ofte med dem, selvom de er så syge, at de burde køres med ambulance.

Det kan i værste fald få dødelige konsekvenser, hvis for eksempel en hjertepatient ikke får behandling i tide, forklarer den anonyme chauffør.

Blå læber og insulinchok

I to ud af de fem regioner kræves der ikke andet af chaufførerne end et taxakørekort og et førstehjælpskursus.

Det har for nylig udløst hård kritik fra blandt andet Patientforeningen Danmark, fagforbundet 3F og Dansk Folkeparti.

Ifølge den erfarne chauffør er det ikke kun ved hjertestop, at det kan gå grueligt galt, hvis en chauffør mangler erfaring.

"Hvis en KOL-patient har blå læber, ved jeg som erfaren person, at det er fordi deres iltmætning er lav. Og så skal de have ilt, inden de kommer ud at køre. Det ved man ikke nødvendigvis, hvis ikke man har en uddannelse i sundhed," siger han.

Erfaring er alt

Den anonyme chauffør understreger, at erfaring indenfor branchen er altafgørende, fordi der som udgangspunkt ikke stilles krav til de nye chauffører.

"Min erfaring er guld værd. Jeg synes der er mange ting i hverdagen, hvor jeg priser mig rigtig lykkelig for at have noget baggrundsviden, inden jeg skal ud og tage mig af patienterne. Især i patientkontakten."