Syge og arbejdsløse gør rent hos de gamle

10. feb 2013, 06:00
Kun hver anden husassistent er ansat på almindelige vilkår. Resten er i forskellige former for sociale ordninger. Kommunerne fylder ufaglærte jobområder med fleksjob og løntilskud, anklager FOA

Når der bliver gjort rent på plejehjem og hospitaler, så er hver anden af de husassistenter, der svinger kluden faktisk ansat i fleksjob eller en form for løntilskud.

40 procent af budgettet til teknik og service i kommunerne går til private firmaer, fordi opgaverne er udliciteret. Det betyder at tusindvis af ufaglærte stillinger er forsvundet.

Men politikerne bruger stadig de ufaglærte arbejdspladser til at løse sociale opgaver med op optræne ledige eller ansatte syge.  Det gør formanden for FOA, Dennis Kristensen, vred.

”Tallene giver et tydeligt billede af, at kommunerne anvender FOAs og 3Fs ufaglærte grupper til koncentration af den ekstraordinære beskæftigelse, og koncentrationen stiger i takt med, at ufaglærte jobs i kommunerne forsvinder som følge af udlicitering og Frit Valg,” siger han.

I forrige uge kritiserede 3F kommunerne for at stoppe pedelområdet med ekstraordinært ansatte. I FOA, der også står for en stor del af det ufaglærte arbejde i det offentlige, er billedet præcis det samme.

Ikke kun os, der skal tage socialt ansvar

Hver anden husassistent er ansat på grund af sygdom eller arbejdsløshed: Hver tredje er i fleksjob, ti procent er i jobtræning og så er der syv procent af de ansatte på andre tilskudsordninger.

Mere end 35 procent af de uuddannede sosu-ansatte er i tilskudsjob, og hver femte pædagogmedhjælper er det samme.

Dennis Kristensen kritiserer hårdt, at kommunerne og politikerne på Christiansborg stadig vil lave så mange sociale tiltag, selvom de selv har været med til at udlicitere og dermed fjerne så mange ufaglærte job.

”Det er ikke FOA og 3F, der skal bære enhver form for socialt ansvar. Det udrydder almindelige job og devaluerer hele brancher. Det er allerede godt på vej,” siger Dennis Kristensen.

Han kritiserer, at det ikke blot er de ledige og nedslidte indenfor FOA og 3F-fag, der bliver placeret som ekstraordinært ansatte i ufaglært job. Det er også mennesker med lange uddannelser, som det blot er nemmest at sætte til at gøre ret.

I de kørende overenskomstforhandlinger har medarbejdersiden stillet krav om, at kommunerne ikke fylder de ufaglærte arbejdspladser med ekstraordinært ansatte i samme omfang som nu.

Derfor ønsker arbejdergiverne i Kommunernes landsforening (KL) ikke at udtale sig om området, mens forhandlingerne kører. Forhandlingerne slutter næste weekend.

faktaboks

Særligt ansatte i kommunerne:

Fleksjob: 17.348. Oveni lægger ny lov om fleksjob op til, at kommunerne skal oprette flere.

Andre ekstraordinært ansatte, f.eks løntilskud: 16.408

Kommende tiltag:

Kontanthjælpsjob - et forslag i den ny kontanthjælpsreform: 5.000 og 7.000 job

Seniorjob: Nye beregninger fra beskæftigelsesministeriet viser, at det næste halve år kan op mod 4000 personer over 55 år gøre krav på et seniorjob