Syge lyver sig raske og siger nej til 16.000

19. jun 2012
Syge ofrer deres sygedagpenge for at slippe for kommunen.

Nej tak, jeg vil ikke have 16.000 kroner om måneden. Jeg vil bare have fred.

Sådan tænker mange sygemeldte danskere. De melder sig raske overfor kommunen, selvom de stadig er syge. Det sker for at slippe for det pres, som kommunens indsats overfor sygemeldte opleves som.

Det fortæller flere eksperter med tæt kontakt til sygemeldte danskere.

”Jeg har oplevet flere, der har valgt at melde sig ud af systemet, selvom de stadig var syge," siger journalist Ulla Nygaard, der i forbindelse med sin nye bog 'På sygedagpenge' har interviewet over 20 modtagere af sygedagpenge.

"De gør det for at slippe for at skulle leve op til alle kravene og mulig dårlig behandling fra kommunen,” fortæller hun.

Vil være herre i eget hus

Elisa Schrøder-Jakobsen, der som privat socialrådgiver har rådgivet et stort antal personer på sygedagpenge, bekræfter tendensen:

”Jeg har mødt mange, der vælger at raskmelde sig, selvom de stadig er syge, for at komme ud af systemet. Det er paradoksalt,” siger hun.

Det er hendes erfaring, at sygemeldte især kan opleve det som stressende at være i arbejdsprøvning og til vurdering hos kommunen.

Når man er på sygedagpenge, skal man til regelmæssige samtaler med kommunen, ligesom man kan blive sendt i forskellige former for arbejdsprøvning og aktivering.

”Derfor er der nogen, der vælger det fra. De vil gerne ud af en situation, hvor andre sætter dagsordenen og træffer vigtige beslutninger, og ind i en situation hvor de selv styrer det,” siger hun.

'Jeg var stadig syg'

En af de personer, der har valgt den overraskende vej, er 53-årige Lykke Zina Olsen.[pagebreak]

Hun meldte sig rask, selvom hun var alvorligt syg, fordi hun havde brug for fred fra kommunen. Det betød samtidig et farvel til de 16.000 om måneden, som er satsen for sygedagpenge.

”Hverken fysisk eller psykisk var jeg ovenpå, og jeg var ikke i stand til at passe mit arbejde ordentligt. Men jeg havde brug for, at de skulle lade mig være i fred,” siger hun.

For Lykke Zina Olsen var det især udsigten til at skulle i aktivering, der skræmte.

KL: Det kender vi ikke til

I Kommunernes Landsforening kan man ikke genkende fænomenet.

”Det har vi ikke hørt om før. Vi ser det ikke som en generel tendens,” siger specialkonsulent Mette Schwebs.

Hvad angår kommunernes indsats overfor sygemeldte, siger hun:

”Kommunerne lever op til den lovgivning om en aktiv indsats, som politikerne har vedtaget. Vi hører, at folk er glade for den aktive indsats.”

Sådan bliver man overladt til sig selv

Når syge personer lyver sig raske for at slippe for at leve op til forskellige krav, kan det ske på flere måder.

Hvis man er selvstændig, som det er tilfældet for Lykke Zina Olsen, siger man til kommunen, at man genoptager arbejdet i sin virksomhed. Så stopper kommunen udbetalingen af sygedagpengene, og man bliver overladt til sig selv.

Er man derimod syg som arbejdsløs, skal man raskmelde sig overfor a-kassen. Det kræver, at man kan overbevise a-kassen om, at man ”står til rådighed” for arbejdsmarkedet, som det kaldes. Så må man bare håbe, at der ikke dukker et nyt job op, før man egentlig er blevet rask.

For folk, der er i arbejde, når de vil lyve sig raske overfor kommunen, er det endnu mere kompliceret. Én mulighed er at melde sig rask og så bruge af sin opsparede ferie på arbejdspladsen, for at man først behøver at vende tilbage, når man reelt er rask.