Josefineke Hartvig har måttet låne 50.000 kroner for selv at betale sine behandlinger, efter hun blev kørt ned og fik kroniske følger af hjernerystelse. Foto: Privatfoto

Fik ingen hjælp efter hjernerystelse: Har selv betalt for behandling

26. maj 2019, 14:58
Da Josefineke Hartvig fik langtidsfølger efter en hjernerystelse, kunne hverken læge eller kommune henvise til en behandling. Hun måtte selv undersøge og betale det hele.

Er det rimeligt, at man i Danmark selv skal sætte sig ind i behandlingsmuligheder og betale flere tusinde kroner af egen lomme, når man er blevet syg og uarbejdsdygtig efter en ulykke?

Dansk mangemillionær: Vi rige betaler alt for lidt i skat

Det spørgsmål stiller 34-årige Josefineke Hartvig, efter hun oplevede at blive overladt fuldstændig til sig selv af det offentlige efter en bilulykke, som for snart tre år siden resulterede i en hjernerystelse med kroniske følger.

- Der var ikke rigtigt noget viden om, hvor jeg kunne få hjælp. Jeg følte, at jeg selv var ansvarlig for at søge rundt i øst og vest, fortæller Josefineke Hartvig til A4 Nu.

"Man bliver ikke rask af kun at arbejde"

Hun er langt fra alene.

Som A4 Nu skriver søndag, advarer både Hjernerystelsesforeningen og en ekspert om, at ramte af senfølger af hjernerystelse i høj grad selv må finde frem til og i mange tilfælde betale behandlingen. Blandt andet fordi patientens egen læge ikke kan lave en henvisning til de relevante forløb, som faktisk findes.

Josefineke Hartvig oplevede, at hendes egen læge ikke rigtigt vidste, hvor han skulle sende hende hen i forhold til hjernerystelsen. Da hun kom på sygedagpenge, sendte kommunen hende i et forløb, der fokuserede mere på at få hende i job end at få hende rask.

Er det nødvendigvis kommunens opgave at sørge for, at du kommer i behandling?

- Det ved jeg ikke, men hvis opgave er det så? Man kan i hvert fald sige, at før jeg kan blive arbejdsdygtig igen, er der behov for noget behandling. Der er meget fokus på arbejde, men man bliver ikke rask af kun at arbejde. Der skal også noget behandling til, siger Josefineke Hartvig, der bor i København.

En jungle af behandlingsformer

Hun måtte selv bruge en masse energi på at finde ud af, hvilke typer behandlinger mod hjernerystelse, der findes, og sortere i dem.

- Det er en jungle. Det er meget svært at overskue de forskellige behandlingsformer, og det er hårdt, når man er syg og har problemer med hukommelsen og overskuddet. Man er jo også bange for at prøve noget, som måske kan gøre, at man får det værre, fortæller Josefineke Hartvig.

Først da hun via Hjernerystelsesforeningen fik kontakt med andre med senfølger af hjernerystelse, opdagede hun, at mange i hendes situation var blevet hjulpet af for eksempel samsynstræning (samsynet er den måde, øjnene arbejder sammen på, red.).

-Det var der aldrig nogen, der havde nævnt for mig, siger Josefineke Hartvig, der selv fandt et relevant forløb og endte med at betale for blandt andet samsynstræning, kiropraktor og fysioterapi.

Måtte gældsætte sig for at få behandling

I alt har hun indtil nu betalt cirka 50.000 kroner af egen lomme til behandlinger - penge, som hun ikke havde, eftersom hun var studerende, da ulykken skete. Hun har derfor været nødt til at låne pengene af sine forældre, som er pensionister. Oveni tog hun slutlån (en særlig type studielån, hvor man kan låne mere end ved et normalt SU-lån, red.) for at forsørge sig selv, mens hun udskød sit speciale på grund af sygdommen.

De øknomiske udfordringer har sammen med bekymringer over at skulle finde vej i behandlingssystemet stresset Josefineke Hartvig undervejs - noget, der kan forværre symptomerne for patienter med hjernerystelse.

Men andre, som har behov for kiropraktor og samsynstræning af andre årsager, skal jo også betale selv?

- Det er jo det, vi burde have et velfærdssystem til, synes jeg. Især når man som jeg er uarbejdsdygtig og derfor ikke har ret mange penge. Jeg sidder ikke og siger, at jeg skal have det hele betalt, men det er klart, at den her gæld er en kæmpe omkostning for mig, også på længere sigt, siger hun og fortsætter:

- Andre i samme situation har måske ikke engang mulighed for at låne pengene, og så kommer de måske ikke tilbage på arbejdsmarkedet. Så der er jo en idé i, at det offentlige hjælper til, ellers koster det flere penge på den lange bane.