Syge går glip af millionbeløb

12. jan 2010
Ny undersøgelse viser, at kun en tredjedel af Danmarks lønmodtagere ved, at de kan få tusinder af kroner fra forsikringen, når de bliver kritisk syge.

Kræftramte og folk med blodprop eller anden kritisk sygdom har ret til erstatning fra den forsikring, som arbejdsgiveren betaler. Men det ved kun en tredjedel af Danmarks 2,5 millioner lønmodtagere.

Det viser en ny undersøgelse, som Gallup har foretaget blandt 1000 af Industriens Pensions 210.000 medlemmer i november 2009.

"Det er et stort problem, når så få ved, at de har ret til penge, hvis de for eksempel får kræft. For det kan gå hårdt ud over de syges økonomi," siger Lars Kofoed jurist for Kræftens Bekæmpelse.

Et krav skal anmeldes senest tre år efter, at diagnosen er stillet. Men fordi mange kritisk syge ikke ved, at de har en forsikring, anmelder de ikke kravet i tide og går derfor glip af pengene.

Forældede krav bør også udbetales

"Forsikringsselskaberne ved, at mange ikke kender til forsikringerne. De bør derfor se bort fra forældelsesfristerne, indtil der er udviklet metoder, der betyder, at kritisk syge automatisk får besked om deres forsikring, når de bliver syge," siger Lars Kofoed.

De kritisk syge, som tilmed fyres, når de får en kritisk sygdom, mister som regel retten til erstatning, hvis de ikke inden seks måneder efter fyringen anmelder deres krav.

Syge er gået glip af 80 millioner

Kræftens Bekæmpelse har tidligere anslået, at 10 procent af dem, der hvert år rammes af kræft går glip af den erstatning, de har krav på, fordi de mangler kendskab til forsikringen.

Industriens Pension har udregnet, at det svarer til cirka 80 millioner kroner.

Læs også: 8 råd hvis du bliver kritisk syg

Tidligere undersøgelser har også vist ringe viden om forsikringer ved kritisk sygdom. Det er dermed ikke lykkedes forsikringsbranchen at øge kendskabet trods mere fokus og flere kampagner de seneste år.

"Få sætter sig ind i den pensionsordning, de har via jobbet. Folk ser mest på, hvor meget de sparer op til alderdommen, men glemmer at se på, hvad forsikringerne dækker," siger Jens Almegaard kommunikationschef for Industriens Pension.

Industriens Pension afviser, at udbetale forældede krav, fordi forsikringen formål er at give kritisk syge pengene, mens de er syge.

Sundhedsministeriet og Økonomi- og Erhvervsministeriet har sammen nedsat et udvalg, der skal se på problemet.  Målet er at sikre, at folk automatisk for at vide, hvis de er forsiket ved kritisk sygdom.

Forsikringsfakta
  • Din arbejdsiver betaler til en pensionsordning.
  • Pengene spares op, så du kan få dem, når du holder op med at arbejde og bliver pensionist.
  • Derudover går nogle af pengene til en del forsikringer kaldet gruppeliv.
  • En af dem er kritisk sygdom. Her får du et vist beløb udbetalt, hvis du bliver kritisk syg, mens du har et job.
  • Kun 31 procent af danske lønmodtagere ved, at de har en sådan forsikring.

Kilde: Industriens Pension

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her