Syg i ferien? Bare ærgerligt

29. jul 2011, 22:30
Regeringen kræver en dom, før den vil ændre den danske ferielov til din fordel. Tøsedrenge, lyder kommentaren fra FOAs formand.

Har du været langvarigt syg i din ferie? Så har du ifølge en EU-dom ret til at få i hvert fald noget af din ferie erstattet.

Dommen kom i 2009, men selv om der nu er gået to sommerferier i mellemtiden, og selv om Beskæftigelses-
ministeriets egne folk har sagt, at den danske lov er i strid med EU, så er der ingen udsigt til ændringer.

I dag har danske lønmodtagere ret til at få erstattet deres ferie, hvis de bliver syge før første feriedag. Bliver du derimod syg midt i ferien, er der ikke erstatningsferie i syne. Men EU-dommen slog fast, at det bør der være.

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) ønsker ikke at udtale sig til Avisen.dk, men hendes særlige rådgiver, Mark Thomsen, siger, at regeringen afventer afgørelsen på flere retssager, før den vil ændre loven.

"Der er en retssag på vej om sagen herhjemme, og der er endnu en på vej i EU-Domstolen. De sager vil regeringen have afklaret, før der kommer udspil til eventuelle ændringer," siger Mark Thomsen og tilføjer, at ministeriet ikke har kommentarer ud over det.

Tøsedrenge

Det har formanden for fagforeningen FOA, Dennis Kristensen, derimod. Han kalder regeringen 'tøsedrenge, der er bange for arbejdsgivernes reaktion'.

"Det kan ikke passe, at der skal gå flere somre, hvor lønmodtagernes rettigheder krænkes. Vi har Beskæftigelsesministeriets egne embedsfolks ord for, at den danske praksis er i strid med EU-Domstolens afgørelse. Lønmodtagerne skal have det, de har krav på," siger Dennis Kristensen.

Også Bente Sorgenfrey, der er formand for fagforeningen FTF, mener, at regeringen trækker sagen unødvendigt i langdrag.

"Det er urimeligt over for lønmodtagerne at insistere på at vente på flere afgørelser. Ministeriets egen arbejdsgruppe, som kom med sin rapport sidste efterår, fastslog også, at den danske lov skal ændres for at leve op til afgørelsen fra EU-Domstolen. Det er bare at komme i gang," siger hun.

Dyrt for arbejdsgiverne

Arbejdsgiverne mener, at det bliver kostbart, hvis Danmark skal ændre den nuværende ordning og forlanger obligatorisk lægeerklæring for at sikre, at systemet ikke misbruges. De føler sig heller ikke overbeviste om, at en ændring af loven er nødvendig.

Dommen fra 2009 handler om en spansk lønmodtager, der blev syg, umiddelbart før han skulle holde ferie. EU-dommen fastslog, at han havde krav på erstatningsferie. Men det har danskerne allerede, hvis de bliver syge inden ferien.

Beskæftigelsesministeriets egne embedsfolk og fagbevægelsen tolker derimod dommen på en lidt anden måde. Nemlig at den fastslår lønmodtagernes ret til rigtig ferie, og at de derfor har krav på erstatningsferie, hvis deres ferieuger bliver spist op af sygdom.

Bente Sorgenfrey mener, at arbejdsgiverne bekymrer sig unødigt.

"Det her handler jo ikke om alle mulige småforkølelser. Der skal selvfølgelig være nogle regler. Men har man tilbragt sin ferie med at være rigtig syg, får man ikke den restitution, altså opladning, som man egentlig skulle bruge ferien til. EU-dommen fastslår, at man har krav på ferien, så det er sådan set bare at rette ind."

Ferieloven og sygdom

• EU-dommen fra 2009 kan tolkes som om, at du har krav på et vist minimum af ferie uanset hvad. Og altså dermed har ret til erstatningsferie, hvis du bliver syg, også selv om ferien er gået igang.

• Formentlig - det står ikke helt fast - skal dommen tolkes sådan, at du har krav på mindst fem ugers ferie, for det er det antal ferieuger, som alle danskere har krav på.

• Har du i kraft af din overenskomst fx syv ugers ferie, vil de første to ferieuger, hvor du er syg, altså så at sige være for din egen regning.