Industriferien er begyndt, men hvad er dine rettigheder, hvis du bliver syg i din ferie? Få svarene her. Arkivfoto. Foto: Ernst van Norde / Ritzau Scanpix

Syg i din sommerferie? Her er dine rettigheder

29. jun 2019
Sommerferien er for mange lige om hjørnet. Hvad har du ret til, hvis du bliver syg lige op til din ferie eller under din ferie?

Rigtig mange danskere holder deres sommerferie i den såkaldte industriferie, og hos Dansk Metal oplever man hver sommer mange medlemmer, der ringer ind for at bede om rådgivning. Særligt er der et spørgsmål der trænger sig på:

- Langt de fleste vil høre om, hvilke rettigheder de har, hvis de er blevet syge lige op til deres ferie eller under ferien. Her er den gode nyhed til langt de fleste, at de kan udskyde deres ferie, hvis de er blevet syge op til den, siger Peter Faber, der er souschef i forhandlingssekretariatet i Dansk Metal.

- Hvis du er blevet syg under din ferie, har du ret til erstatningsferie, men her kræver det altså, at du har været syg i minimum fem dage, da de første fem dage inden for et ferieår er karensdage, siger han i en pressemeddelelse fra Dansk Metal.

Når du er blevet syg, så er Dansk Metals råd at tage kontakt til arbejdspladsen hurtigst muligt – og senest inden arbejdstiden normalt ville begynde på den første feriedag:

- Nogle arbejdsgivere kræver en lægeerklæring, og i så fald er det altså dig selv som lønmodtager der skal betale for det, siger Peter Faber.

Hvis du bliver syg før eller under ferien

Bliver du syg op til din ferie, kan du udskyde din ferie. Meld dig syg senest, inden arbejdstiden normalt ville begynde på den første feriedag.

Skaf en lægeerklæring, hvis din arbejdsgiver beder dig om det. Du skal selv betale for den.

Bliver du syg i din ferie, har du ret til erstatningsferie. Men først efter 5 sygedage.

Udover sygdom i ferien, så giver ferieloven dig også en række andre rettigheder:

- Ferieloven giver dig for eksempel også en ret til at have 3 ugers samlet sommerferie i perioden fra 1. maj til 30. september. Vi får også ofte spørgsmål om man kan overføre ferie, og der har du også ret til at overføre fem ubrugte feriedage pr. ferieår, siger Peter Faber.