Syg humor giver elektrikere livsfarlige stød

25. maj 2010
Mandehørm bringer elektrikerlærlinge i livsfare og skader dem psykisk. Alarmerende, siger fagforening.

De er 'ineffektive fedterøve', 'tøsedrenge' og 'mesters kællinger', hvis de bruger sikkerhedsudstyr.

De er nederst i et hierarki, hvor de udlærte kollegaer tryner, mobber og presser dem til at gøre, som de udlærte praler med, at de gjorde, da de var i lære: De spyttede på fingrene for at mærke på kablet for at undersøge, om der var strøm i det.

Praler med livsfare

Der er tale om elektrikerlærlinge, der ofte ikke engang er fyldt 18 år, og som ifølge en opsigtsvækkende rapport fra Center for Ungdomsforskning lever arbejdslivet farligt – og ligefrem praler med, at de får stød.

Det er livsfarlige stød. I nogle tilfælde får elektrikerne indre skader - på organerne eller på cenrealnervesystemet. Det er skader, der først opdages måneder efter ulykken, forklarer forbundssekretær Lene Christiansen fra fagforeningen Dansk El-Forbund, der har forsøgt at bekæmpe problemerne i årtier.

Læs også: Livsfare: Elektrikere vil slukke for strømmen

Kogt indvendig

"Populært sagt bliver de kogt indvendigt. I nogle tilfælde invaliderer det de unge mennesker fysisk og psykisk. Det er senfølger, som de har besvær ved at få det godkendt som arbejdsskader, fordi det er længe siden, ulykken skete," siger forbundssekretæren.

Hun kender udmærket til den livsfarlige machokultur, der beskrives med talrige eksempler i rapporten.

"Han stod med det kabel i et halvt minut, før hans kollega opdagede det og kom hen og sparkede det væk. Han var helt ristet, hele hans hånd var helt ristet. Han lå i lang tid inde på hospita­let," beretter en elektrikerlærling.

"Man bliver kastet væk"

"Du ved, man rører lige ved det, og så bli­ver man kastet væk. Det er jo spændende på en måde, ik', og så alligevel ved man godt, at det er farligt," siger en anden lærling.

Forskerne bag rapporten "Spænd hjelmen" konkluderer, at jo yngre, jo nyere og jo mindre uddannelse elektrikerlærlingene har, desto mere presses de ud i risikosituationer.

De udlærte kollegaer inspirerer dem med ”historier, der forherliger en overdrevet hårdhudet, overlevelsesdygtig, risikovillig, traditio­nel maskulin måde at være elektriker på,” står der i rapporten fra Ungdomsforskningscentret, der er en del af Aarhus Universitet.

Sådan er tilstandene

"Det er bekymrende, alarmerende og totalt uacceptabelt, men sådan er tilstandene desværre mange steder," siger Lene Christiansen.

"Det er helt unge mennesker på 17-18 år, der føler sig direkte eller indirekte presset til at arbejde med spænding på. Det er tale helt unødvendige arbejdsskader forårsaget af uheldige kulturer på arbejdspladserne," siger hun.

Derfor intensiverer Elforbundet sin indsats mod problemet – bl.a. ved at henvende sig til landets skadestuer. For ifølge forbundet undervurderer mange læger alvoren af de elskader, der - foruden fysiske skader - også kan skade psyken.

"Kan du så komme ud"

"Nogle skader kan ikke ses med det blotte øje, så desværre sker det, at elektrikerne bliver sendt hjem fra skadestuen med besked om at de ikke fejler noget," siger Lene Christiansen.

Andre bliver indlagt, men udskrevet, når en læge næste morgen kommer og siger 'Kan du så komme ud - Det er for dyrt at have dig liggende her' får de at vide. Det opfattes som ydmygende, men det har vi desværre eksempler på," fortsætter Lene Christiansen.

Spænd Hjelmen!

Citater fra rapporten Spænd Hjelmen, hvori elektriker-lærlinge fortæller om at være presset af de ældre kollegaers machokultur:


"Hvis det hele skulle gå efter bogen, så ville man aldrig komme nogen vegne jo."


"Så tog jeg fat i lampen og så fik jeg et af de største stød, der overhovedet findes."


"Men når man hører på de gamle igen der, hvad de ikke har lavet af ulovlige ting. Det er helt utroligt. De burde være døde mange gange. Jeg har fandeme hørt mange historier om, hvordan de bare har lagt sig i knæ på gulvet efter de har fået stød, og så al­ligevel rejser de sig op og arbejder videre, og de er bare ligeglade"


"Vi lærlinge, vi bliver kørt på. Hvis du laver en bommert på arbejdet, jamen den kører i det næste år. Man vænner sig bare til det."

 

Kilde: Spænd Hjelmen, Center for Ungdomsforskning.