Syddjurs Kommune afviser igen kritik

25. jan 2012
Vi følger loven til punkt og prikke, siger borgmesteren.

Der er ikke noget at komme efter.

Det er det næsten Fogh'ske budskab fra SF-borgmesteren i Syddjurs Kommune, Kirstine Bille, efter kritik af kommunens samarbejde med det private jobfirma ISU/Varda.

Avisen.dk afslørede i november 2011, at ISU/Varda i flere tilfælde traf afgørelser om lukning af borgeres sygedagpenge. En praksis, som ifølge eksperter i socialret er "klart ulovlig".

Medarbejdere i oprør

Det er nemlig kun kommunen selv, der må træffe den slags afgørelser.

Senest har Avisen.dk og Aarhus Stiftstidende beskrevet hvordan arbejdsklimaet på det kommunale jobcenter er anstrengt som en følge af sagen.

En lægekonsulent er angiveligt blevet fyret efter at have kritiseret kommunens samarbejde med et privat jobfirma. En teamleder er blevet forflyttet og andre medarbejdere er blevet truet til tavshed.

Beklager en mindre fodfejl

Men til nyhedsmagasinet Danske Kommuner afviser Kirstine Bille alle anklager om urent trav.

"Jeg føler mig overbevist om, at kommunens aftale med ISU/Varda følger loven til punkt og prikke," siger hun.

Hun afviser også, at det private jobfirma har truffet afgørelser om sygedagpenge. Hun nøjes med at beklage en 'mindre fejl' om partshøring.

"Jeg er ked af, at vi har begået en fodfejl omkring partshøring, det skal der strammes op på. Jeg har forståelse for, at den pågældende borger har været igennem et hårdt forløb," siger Kirstine Bille til Danske Kommuner.

Først den ene vej og så den anden vej

Men Avisen.dk kan i foreløbigt fire sager dokumentere, at sagsbehandlere fra de private firmaer har overskredet, hvad de måtte. I alle fire sager har det ført til, at borgeren har fået stoppet sine sygedagpenge, og i alle fire sager har borgeren klaget.

En af dem er 37-årige Thomas, der først fik frataget sine sygedagpenge af det private jobfirma. Men kort efter fik han sine penge igen.

Selvom borgmesteren afviser al kritik, mener lektor i socialret John Klausen, at der tegner sig et mønster af en sagsbehandling, der er 'klart ulovlig" i Syddjurs Kommune.

”Det er klart ulovligt, da partshøring forud for afgørelsen anses som en så integreret del af afgørelsen om retten til sygedagpenge, at kommunen ikke må uddelegere ansvaret for det til et privat jobfirma,” har han tidligere sagt til Avisen.dkHan tilføjede dengang, at det efter hans vurdering også er ulovligt, at sagsbehandleren fra det private jobfirma er medunderskriver på selve afgørelserne.