USA 2012: Svinger køllen i kampen for at udfordre Obama

31. dec 2011
Den 3. januar kommer første indikator. Republikanerne indleder nu processen for at udpege deres modstander til Obama.

Der bliver ikke sparet på de verbale overfald i opløbet til første skønhedskonkurrence for republikanske kandidater i USAs 2012 valgkamp. Mediebilledet har i månedsvis været præget af 13 mere og især mindre effektive kandidater.

Nogle er allerede faldet fra eller anses for håbløse. Nu gælder det om at komme godt fra start for de tilbageblevne.

Den 3. januar afholder den lille bondestat Iowa traditionen tro sine lokale afstemninger om foretrukne kandidater. Det er tidligere end i 2008, fordi andre stater har forsøgt at presse sig foran. I amerikanske valg tages Iowa som en meget afgørende retningspil.

Det foregår ved hemmelige afstemninger blandt registrerede partimedlemmer over hele staten. Det forhindrer dog ikke, at en utilfreds demokrat i sidste øjeblik kan skifte parti og deltage. Kandidater eller deres repræsentanter kan holde en kort tale for de forsamlede.

Afstemningen i Iowa er faktisk kun vejledende og betyder intet andet, end det den er, nemlig at partiet i alle sine kredse stikker fingeren i jorden og vælger repræsentanter til lokale partikonventer. Imidlertid er der tradition for, at de mest populære ved denne afstemning kommer langt i valgkampen.

Barack Obama vandt overraskende i 2008 disse afstemninger i Iowa.

Så ruller pengene

De republikanske kandidater fyrer tilsammen godt og vel 50 millioner kroner af på tv-reklamer og tæppebomber statens indbyggere med pamfletter og folk, der ringer på dørene for at promovere denne eller hin kandidat.

En politisk aktiv ældre dame fra Iowa udtalte den anden dag, at hun var flygtet ud af staten til den milde, caribiske ø Puerto Rico på grund af voldsom kvalme over processen. ”Man kan ikke være i fred,” sukkede hun.

De negative tv-reklamer buldrer ud gennem skærmene. Texas' guvernør Rick Perry, en ultrakonservativ nyreligiøs populist, tordner: Hvis Washington er problemet, hvorfor så vælge et medlem af kongressen til at fikse det?”

Perry har aldrig været medlem af kongressen og angriber kandidat Ron Paul og flere andre. Paul og de andre er eller har nemlig været medlemmer og flere af dem står bedre i meningsmålingerne. Tilsammen har Paul, Michelle Bachmann, Newt Gingrich og Rick Santorum siddet 63 år i kongressen.

[pagebreak]Washington er dum

I øvrigt er alle republikanere enige om, at ”Washington”, altså landets federale regering, er skyld i alt muligt dårligt. Også selv om de selv har været en del af den politiske elite. Som leder af den federale regering tæller præsident Barack Obama selvfølgelig med i dårligdommen.

Og så er der den tidligere leder af Repræsentanternes Hus, Newt Gingrich, der i nogle målinger er oppe på siden af topkandidat Mitt Romney. Han får drøje hug for sin ”bagage” af skandaler, skilsmisser og upassende løgne.

Den sidste er, at han ansøgte om skilsmisse fra sin første af tre hustruer dagen efter hendes kræftoperation og i øvrigt har talt tykt usandt herom i årevis. Dokumenter er netop dukket op via CNN, der beviser hans løgne.

Mitt Romney går selvfølgelig efter sin førende modstander og fortæller vælgerne, at ”Obama er lykkelig over Gingrich' fyldige bagage ... mere end flyselskaberne kan mønstre.”

Det bliver værre

Den amerikanske dame kan føle sig i rimelig sikkerhed over sin piña colada under palmerne. Der kommer nemlig mere af slagsen i de kommende dage. Lige nu handler det om at svine de andre republikanere til. Turen kommer til Barack Obama efter en stribe afstemninger i adskillige stater.

Det vilde felt af kandidater har ikke voldsomt mange penge hver især, og efter afstemningen i Iowa vil feltet blive indsnævret. Topkandidat Romney er dog personligt god for omkring 250 millioner dollars, som han har tjent som finansgrib gennem årene.

Newt Gingrich kan ikke rigtig pengemaskinen i gear og har derfor erklæret sig selv som outsider, selv om han om nogen er insider. Han er så meget insider, at han år tilbage måtte forlade posten som leder af Repræsentanternes Hus efter en korruptionsskandale.

[pagebreak]Obama uden modstander

I mellemtiden står modstanderen Barack Obama på sidelinien og nyder slagsmålet, fordi det tapper vigtige midler ud af modstandernes kasser. Selv er han USA-mester i fundraising og forventes i 2012 at kunne fyre en cool milliard af på at få sin kontrakt fornyet.

Krigskisten i Obamas kampagne svulmer af penge og allerede i sommer slog han alle rekorder i indsamling af midler. I indeværende kvartal har målet været 60 millioner dollars, hvilket skulle give 200 millioner i opsparing alene fra 2011. Nogle af pengene er givet til Det Demokratiske Parti men med hans navn på kuverten.

I øvrigt har ingen demokrat turdet nærme sig tanken om at stille op imod Barack Obama i en strid om at blive Det Demokratiske Partis kandidat i 2012.

USA 2012

Dan Larsen er Avisen.dk's USA-ekspert. Han har i en årrække været USA-korrespondent for danske medier. I den kommende tid vil han følge USA med særlig vægt på fagbevægelsen og valget i 2012.