Svinet bag rattet må køre sig ihjel

9. jun 2010
Taxachauffører i Svendborg er så vrede over ny lønforhold, at strejker på tiende uge. Det er den længste taxastrejke i 20 år.

16 taxachauffører i Svendborg er så vrede, at de har nedlagt arbejdet i  foreløbigt ti uger. Det er den længste taxa-chaufførstrejke de seneste 15 år.

Det skyldes, at deres chef fremover vil aflønne dem efter, hvor mange kunder de støver op. Chefen dropper dermed den garantiløn, som chaufførerne er sikret i deres lokale overenskomst. Den lyder på 930 kroner for syv en halv times arbejde på en dag.

"Vi kan risikere at køre rundt i 14 timer og kun tjene 100 kroner på en dag. Det er jo fuldstændig urimeligt. Det tvinger os til at køre uafbrudt for at tjene til føden. Selv landmændenes svin har ret til hvile, når de har kørt ni timer i strejk," siger Frank Jørgensen en af taxachauffører.

Se video her: Sidder svinet bag rattet, må han køre sig ihjel

Chefen shopper sig til lavere løn

Den lokale overenskomst, som sikrer chaufførerne fra Svendborg penge, også selv om de ingen kunder har, er udløbet. Og nu har chaufførernes chefer nægtet at forhandle en ny aftale med dem. I stedet har de meldt sig ind i en ny arbejdsgiverforening i Odense. Fidusen ved det er, at de dermed kan benytte sig af den lokale overenskomst, som gælder i Odense. Og den lyder på løn alt efter, hvor meget chaufføren henter ind og indeholder en lavere garantiløn.

"Det er jo helt vildt uretfærdigt, at cheferne bare kan shoppe sig til den for os mest ringe overenskomst. Vi har længe haft den bedste overenskomst for taxa-chauffører i Danmark. De kan ikke være rigtig, at chefen bare kan omgå den og dermed give os en løn på kun 20.000 om måneden," siger Lars Storm.

Arbejdsgiverne: Vi giver faktisk højere løn

Men arbejdsgiverne kan ikke forstå, at chaufførerne er så sure over at få andre lønforhold. Ifølge dem, så kan chaufførerne se frem til lønstigning ved den nye overenskomst.

"Faktisk er det en rigtig god overenskomst, der giver en pension på 12 procent og en lønfremgang på to procent, så vi har været meget flinke,” siger John Glenn Feldthusen, formand for Taxavognmændene i Svendborg til Fynske Medier.

Chauffører: Det er løgn


Men det undrer taxachaufførerne.

"Hvis der skulle være tale om højere løn til os, hvorfor kæmper vognmændene så så hårdt for at få afskaffet vores gamle overenskomst," siger taxachauffør Lars Storm.