Danish Crowns topchef, Jais Valeur, burde have sagt nej til at blive formand for et af regeringens klimapartnerskaber, mener Danske Svineproducenter. Tudetosset at lade være med at engagere sig, svarer slagterikoncernen.

LÆS OGSÅ: Nye tal: Hundredevis af borgere døde under og kort efter ressourceforløb

Det skriver Avisen Danmark. 

Tilmeld dig nyhedsbrevet A4 Morgen her

Topchefen i Danmarks største slagterikoncern, Danish Crown, skal koncentrere sig om at sælge kød. Ikke om at hjælpe regeringen med at løse klimaudfordringerne. Sådan lyder en opsang fra foreningen Danske Svineproducenter, der organiserer mange af Danish Crowns ejere og leverandører. Det skriver avisen Danmark.

Det er kun to uger siden, at Danish Crowns topchef, Jais Valeur, blev udnævnt af S-regeringen til at stå i spidsen for et klimapartnerskab. Jais Valeurs ansvarsområde er fødevarefremstilling og landbrug, og han indgår i et team af 13 af de øverste ledere i dansk erhvervsliv, der har påtaget sig lignende roller.

Hos Danske Svineproducenter mener man, at Jais Valeur skulle have takket nej, da såvel statsminister Mette Frederiksen (S) som fødevareminister Mogens Jensen (S) bad ham om at stå til rådighed.

- Der er masser af folk, der kan hjælpe med den grønne omstilling, men der er ikke ret mange, der kan hjælpe Jais (Valeur, red.) med at drive vores slagteri. Det er der, han har sin force, og vi har sindssygt meget brug for, at han har sit fokus der, siger Kim Heiselberg, formand for Danske Svineproducenter, til avisen Danmark.

Danish Crown står med en stribe udfordringer. Selv om prisen på svinekød lige nu er høj, sendes der færre og færre danske svin til slagtning, og det presser hele slagteriets forretning på den lange bane. I sidste uge offentliggjorde Danish Crown ellers et overraskende godt regnskab, der blandt andet skyldes en rekordstor eksport til Asien. Regnskabet gjorde det muligt at give ejerne - svineproducenterne - en efterbetaling på næsten 1,3 milliarder kroner.

Det stod samtidig klart, at Danish Crown havde tjent mange af pengene i de seneste måneder, hvor afrikansk svinepest i Asien har skabt en massiv efterspørgsel på europæisk svinekød.

- Der er rigtig god vind i sejlene på svineproduktionen lige nu. Men indtil for seks måneder siden talte alle om, at vi skulle finde nye modeller for den danske slagteridrift og svineproduktion, så vi kunne blive konkurrencedygtige på alle parametre over for udlandet, siger Kim Heiselberg til avisen.

Jais Valeur er rekrutteret til regeringens klimapartnerskabet på lige fod med nogle af dansk erhvervslivs største profiler. A.P. Møller-Mærsks topchef Søren Skou står i spidsen for en klimaplan for ”det blå Danmark”, det vil sige rederierne, og medicinalkæmpen Novo Nordisk stiller med sin topchef, Lars Fruergaard Jørgensen.

Spørgsmål: - Tror du ikke, at Søren Skou fra A.P. Møller også har travlt i hverdagen?

- Det er jeg med på. Men vi er voldsomt optaget af, at man udnytter den situation, der lige nu kan gøre os så konkurrencedygtige, som det overhovedet er muligt. Alle ved, at hvis man flytter sit fokus andre steder hen, kan det gå ud over kerneforretningen, siger Kim Heiselberg til avisen Danmark.

Spørgsmål; - Kan du forstå, hvis det bliver tolket som en tøven i forhold til den klimadagsorden, som landbruget ellers ser ud til at købe ind på?

- Jeg siger ikke, at vi tøver. Men vi har snakket om klimadagsordenen i nogle år. Det er noget, som alle skal købe ind på. Vi skal nok nå frem til bæredygtige løsninger på verdensplan, men i Danmark skal vi holde fokus på, at vi skal kunne konkurrere med omverdenen allerede i morgen, siger Kim Heiselberg.

Hos Danish Crown afviser pressechef Jens Hansen over for avisen Danmark, at Jais Valeur har begået en fejl ved at engagere sig i regeringens klimadagsorden.

- Det vil i vores øjne være tudetosset at sige nej tak til at stå i spidsen for klimapartnerskabet, når der kommer en henvendelse fra landets fødevareminister og statsminister, siger Jens Hansen til avisen Danmark og fortsætter:

- I rollen som formand får Jais Valeur og Danish Crown de bedst tænkelige muligheder for at præge og bidrage til en klimastrategi, der kan sikre, at vi også i 2050 har en betydelig fødevareproduktion, som bidrager med arbejdspladser og valutaindtjening til Danmark.

Ifølge Miljø- og Fødevareministeriet står landbruget for over 20 pct. af Danmarks samlede udledning af drivhusgasser. Danish Crown har et mål om at reducere sit klimaaftryk med 50 pct. inden 2030. Visionen er at producere kød helt klimaneutralt i 2050.