Pas på når du handler julegaver på nettet. Der bliver flere og flere fupbutikker. Arkivfoto. Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix

Svindlere på spil: Snyder særlig gruppe af danskere

18. nov 2019
Internettet gløder, når danskerne svinger dankortet og handler julegaver i webshops. Men hver 7. oplever fup. Nyt online-værktøj hjælper dig med at undgå at blive snydt.

Denne artikel er oprindeligt bragt af Faglige Seniorer og bliver publiceret på A4nu.dk som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af den jourhavende på A4 Nu. 

Ho, ho, ho – julehandlen er i gang. Men køb på internettet kan hurtigt udvikle sig til alt andet end en hyggelig oplevelse. Det skriver Faglige Seniorer

LÆS OGSÅ: Kvinde i chok: Hvem er Peter?

Kriminelle står klar med falske webshops, der lokker penge og kontonummer fra dig – uden at du får varen, du tror du har købt og bestilt.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Hver 7. dansker har oplevet at være udsat for it-kriminalitet, hvor de på internettet er blevet omdirigeret til fupbutikker eller hjemmesider med forfalsket indhold, viser tal fra Danmarks Statistik.

Seniorerne er lige så flittige som andre til at handle på nettet, men ældre er oftere ofre for diverse IT-forbrydelser.

- Desværre er antallet af fup-butikker stigende, og de danske myndigheder har svært at følge med og har ofte ikke bemyndigelse til at lukke dem ned, men må sende dem videre til de lande, hvor domænerne er oprettet. Ofte består disse fup-webshop derfor og kan blive ved med at snyde og bedrage, fremgår det af en ny kampagne, der skal gøre det mere trygt at handle på internettet.

Det er det danske e-mærke, der er et mærke for sikre danske webshops, og Trygfonden, der er gået sammen om online-værktøjet ”SIKKER SHOPPING”, forbrugerne kan bruge, når de handler på nettet.

- Der lægger en lang række kriterier til grund for, hvad SIKKER SHOPPING kategoriserer som en falsk webshop, og det er en kombination af disse kriterier, som gør udslaget. Det kunne være mangelfulde eller forfalskede handelsbetingelser, firma-oplysninger og domæneinfo samt at der er tale om markedsføring og salg af ulovlige kopivarer – oftest produceret i Kina, lyder det om det nye online-værktøj.

Sådan fungerer det
SIKKER SHOPPING fungerer helt enkelt ved, at du tydeligt får vist hvilke webshops, e-mærket har mistænkt for at være fup-butikker drevet af it-kriminelle. Disse webshops markeres nemlig med et rødt advarselsikon i alle dine søgeresultater.

Klikker du dig alligevel ind på en fupbutik, får du vist en tydelig advarsels-meddelelse med opfordring til at forlade siden.

Der vises et lille blåt e-mærke ud fra alle de webshops, som er e-mærket. På den måde kan du nemt finde de online butikker, som er certificeret.