Svindelfirmaer blomstrer under finanskrisen

1. jun 2010
Skat fratager langt flere personer retten til at drive virksomhed end sidste år. Årsagen: Finanskrise og kort snor over for de kriminelle.

Finanskrisen har fristet flere til at svindle med skat og moms. Det viser tal fra Skat, som i år har frataget flere virksomheder retten til at drive erhverv end tidligere.

I 2009 mistede 867 virksomheder retten til at drive virksomhed, og 429 blev nægtet at oprette en ny. I første kvartal af 2010 er tallet henholdsvis 522 og 220 - altså over halvdelen af sidste års samlede antal.

"Finanskrisen er kommet bag på mange. Flere arbejdsløse tror, de kan tjene lette penge med egen virksomhed, men kan ikke styre det - og så begynder de at snyde," forklarer afdelingsleder i Skat i Midt- og Sydsjælland, Per Andersen.

Ekspert: Klassisk udvikling

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Skat har endnu ikke opgjort tallene for april og maj måned, men vurderer, at tendensen er den samme som i første kvartal.

Det undrer ikke Per Hansen, der er professor i virksomhedshistorie fra Copenhagen Business School, Per Hansen. Han har samme finanskrise-forklaring som Per Andersen.

"Der er ingen tvivl om, at især små virksomheder i højere grad svindler i krisetider, hvor det bliver sværere at tjene penge på ærlig vis. Det viser historien," fortæller han.

Synderne er arbejdsløse

Men svindleriet er ikke altid overlagt, påpeger Per Hansen fra CBS.

"Det er ikke nødvendigvis, fordi de bevidst bliver kriminelle. De prøver bare at strække den til efter krisen, og så overskrider de indimellem grænsen. Typisk ved at fifle med skatten og momsen, fordi det er lettest," siger han.

Per Andersen, der har 27 års erfaring hos Skat, har gjort sine egne erfaringer:

"Vi har typisk at gøre med sjuskede fyre, som ikke har styr på privatlivet. Den type, der ikke er glade for at åbne rudekuverter, og det hele derfor sejler," siger han og vurderer, at stigningen i antallet af tvangsafmeldte virksomheder startede tilbage i 2007. Skat har dog ingen nationale optegnelser fra før 2009.

De ramte virksomheder er typisk fra rengørings-, transport- og byggebranchen. Straframmen er op til halvandet års ubetinget fængsel og en bøde på samme størrelse som skattesviget.

Skat: Vi er blevet hårdere

Per Andersen har også en anden forklaringen på de mange fuskede firmaer: Nemlig Skat selv.

"Derudover er vi hårdere over for virksomheder, der ikke respekterer loven. Vi stopper simpelthen skattesvig tidligere end hidtil," siger han.

LÆS OGSÅ: Skattesvindler: Jeg hælder roundup i din have