Tæt på verden: Sviende nederlag til selvsikker præsident

29. feb 2012
Senegals leder siden 2000 kunne ikke spadsere fra søndagens valg med en knusende sejr. En forenet opposition kan nu vælte den gamle leder.

Senegals præsident siden 2000 har lidt et smerteligt nederlag ved ikke at spadsere fra søndagens valg med over halvdelen af stemmerne. Abdoulaye Wade skal nu op imod en enkelt kandidat, Macky Sall, og en folkebevægelse kaldet M23.

Den endelige fordeling af stemmer til de 14 kandidater er ikke offentliggjort endnu. Tidsfristen er uden forklaringer blevet udskudt til fredag. Alligevel har en talsmand for præsidenten vedgået, at der kommer en ny runde den 18. marts.

Foreløbige tal giver Abdoulaye Wade 32 procent og Macky Sall 25 procent. Nu indledes en følsom proces, hvor begge kandidater søger opbakning fra mindre populære kandidater. Der vil blive afgivet mange løfter.

Flertal forventet

Vælgerne har trods Abdoulaye Wades mange år ved magten og forudsigelser om det modsatte kastet ham fra sig, formentlig fordi de mener, at han griber ulovligt efter magten i landet.

Wade og hans folk havde ellers forudset at hele feltet af modkandidater ville blive smadret i første runde.

En håndplukket forfatningsdomstol har tilladt ham at stille op tredje gang trods en paragraf i grundlover, der sætter grænsen ved to perioder. Den beslutning har oprørt mange.

Senegal, ellers et roligt demokratisk land, har oplevet uhørt politisk uro med politi i gaderne og døde demonstranter. Oppositionen har svoret at ville gøre landet uregerligt, skulle Wade snuppe præsidentposten igen.

Oppositionen

Modkandidaten bliver Macky Sall, der tidligere har været premierminister i Senegal under Wade. Sall er kun 50 år mens Wade anses for dobbelt så gammel. Faktisk ved ingen, hvornår Wade er født. De franske koloniherrer holdt ikke regnskab med den slags.

Macky Sall er borgmester i byen Fatick og de to politikeres veje skiltes i 2008. Før det var han Wades protege og gentagne gange minister. Udfordreren har aldrig tidligere forsøgt sig som præsidentkandidat.

Sall tror, at en forenet opposition, mange af lederne samlet i bevægelsen M23, vil stå sammen om at komme af med Abdoulaye Wade og hans alt for indflydelsesrige søn, Karim Wade.

Befolkningen i Senegal er fattig, og selv om Wades styre har forestået meget byggeri af infrastruktur, så er fattigdom udpræget i landet. Det har ingen store ressourcer, som kan udvikles som lette løsninger.

Folk håber for forandring til det bedre med nye kræfter ved magten.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.